Magyar-koszovói gazdasági fórum Budapesten

Fotó: Árvai Károly

Orbán Viktor magyar és Hashim Thaçi koszovói miniszterelnök nyitotta meg 2012. június 13-án az „Üzlet és befektetések Koszovóban” című konferenciát Budapesten, amelyet Koszovó budapesti Nagykövetsége a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésével rendezett meg. Az üzleti fórum, amelyen több kétoldalú megállapodást is aláírtak, egy nagyszabású európai befektetési roadshow részeként valósult meg.

A Nyugat-Balkán régió a magyar külgazdasági stratégia prioritása, a külpiaci nyitás fókuszpontjainak egyike. A 2008-ban függetlenné vált Koszovó perspektivikus gazdasági partnerünk a régión belül. Az országaink közötti együttműködés kiszélesítésére az „Üzlet és befektetések Koszovóban” címmel rendezett gazdasági fórum keretei között a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Koszovói Beruházásösztönzési Hivatal (IPAK) kétoldalú megállapodást írt alá. Együttműködési megállapodást kötött továbbá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Koszovói Kereskedelmi Kamarával, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Koszovó Vámhatóságával.

Fotó: Árvai Károly

A HITA közreműködésével megvalósított üzleti rendezvényen 30 koszovói és 70 magyar vállalkozás képviselői vettek részt. A fórumot dr. Orbán Viktor magyar és Hashim Thaçi koszovói miniszterelnök nyitotta meg. Koszovó beruházási környezetét Mimoza Kusari-Lila, miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter asszony, valamint Besim Beqaj gazdaságfejlesztésért felelős miniszter mutatta be. Dobos Erzsébet, a HITA elnöke Magyarország és a Nyugat-Balkán kapcsolatát ismertette, valamint beszélt arról, hogy a HITA és koszovói partnerszervezete, az IPAK közötti kétoldalú együttműködési megállapodás következtében a magyar beruházási hajlandóság növekedése várható Koszovóban. A magyar vállalkozások külföldi kapcsolatairól beszélt Dunai Péter, az MKIK főtitkára, míg a koszovói előadók országuk befektetési projektjeit, privatizációs folyamatát, valamint az eddigi sikertörténeteket mutatták be a fórumon.

Az előadásokat követően a konferencia résztvevői számára lehetőség nyílt személyes megbeszéléseket folytatni Koszovó legfontosabb kereskedelmi és befektetési intézményeinek vezetőivel; a koszovói miniszterelnök-helyettes asszony mellett az IPAK ügyvezető igazgatója, a Koszovói Kereskedelmi Kamara elnöke, a Koszovói Pénzügyminisztérium PPP osztályvezetője, valamint a Koszovói Privatizációs Ügynökség képviselője állt az érdeklődők rendelkezésére. Az esemény kétoldalú üzletember-találkozóval zárult.

Legutóbb 2011 szeptemberében járt magas rangú koszovói vezető Magyarországon, akkor Atifete Jahjaga köztársasági elnök asszony látogatta meg hazánkat.

Amerikai Hírújság/ Nemzeti Külgazdasági Hivatal

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*