Tizennyolc spanyol bankot minősített le a Fitch

Tizennyolc spanyol bankot minősített le kedden a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, amely nemrégiben a spanyol államadós-osztályzatot is agresszív mértékben rontotta. Közben a spanyol kormány szándéknyilatkozatot ír alá a tervezett banki mentőcsomagról az Európai Unióval; erre valamikor június 21-28. között kerül sor – közölte a spanyol pénzügyminisztérium szóvivője kedden.A Fitch keddi londoni elemzése szerint az érintett bankok hosszú távú adóskockázati osztályzatainak visszaminősítése hasonló aggályokat tükröz, mint amelyek a spanyol szuverén adósbesorolásokra is hatással voltak. A Fitch kiemeli, hogy felülvizsgált várakozása szerint a spanyol gazdaság az idén és jövőre is recesszióban lesz, jóllehet a cég korábban még enyhe fellendülést jósolt 2013-ra.

A keddi tömeges leminősítésektől érintett spanyol bankok mindegyike csak a hazai piacon tevékenykedik, így jövedelemtermelő kapacitásuk, kockázati profiljuk, finanszírozási hozzáférésük és finanszírozási költségeik igen érzékenyek a spanyol gazdaság – és ezen belül főleg a hazai ingatlanpiac – helyzetének alakulására – áll a Fitch Ratings elemzésében.

Spanyolország szándéknyilatkozatot ír alá az EU-val

A spanyol kormány szándéknyilatkozatot ír alá a tervezett banki mentőcsomagról az Európai Unióval; erre valamikor június 21-28. között kerül sor – közölte a spanyol pénzügyminisztérium szóvivője kedden.

Elmondta, hogy a nyilatkozat tervezete már elkészült. Az aláírásra azonban csak azután kerül sor, hogy június 21-én ismertetik a spanyol bankrendszer hitelszükségletéről szóló előzetes adatokat. Az aláírás végső dátuma június 28., az EU csúcsértekezletének kezdete.

A szóvivő nem tudta megerősíteni azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint Spanyolország évi 3 százalékos kamatot fizet majd a legfeljebb 100 milliárd eurós hitelért cserébe. A szóvivő emlékeztetett az Európai Bizottság hétfői bejelentésére, amely szerint a kamat 3 és 4 százalék közötti lesz.

Amerikai-Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*