Rekordszámú lengyel bevándorló Hollandiában

Hollandiában tavaly 64 ezer európai uniós polgár telepedett le – derült ki a holland statisztikai hivatal adataiból. Közülük a legnagyobb számban – 19 ezren – a lengyelek voltak, ez utóbbi rekordnak számít.

A bevándoroltak fele Kelet- és Közép-Európából érkezett. Lengyelország a 2004-es uniós csatlakozása óta a legfontosabb származási országnak számít, tavaly összesen valamivel több mint 87 ezer lengyel élt Hollandiában. Az éves bevándorlásban az elmúlt fél évszázadban csupán egyetlen ország, Suriname előzte meg. Amikor a volt holland gyarmat 1975-ben függetlenné vált, 38 ezren érkeztek az egykori anyaországba. Harmadik helyen a törökök állnak, 1980-ban 17 ezren kerestek fedelet Hollandiában.

Tavaly a Hollandiában letelepedett kelet-európaiak közül a második helyen csaknem 17 ezer fővel a bolgárok álltak, a rangsorban a harmadikok pedig a románok voltak, közel 16 ezer fővel. A 16,5 milliós Hollandiában 3,4 millió az összes bevándorolt száma, legtöbben törökök (390 ezer), marokkóiak (356 ezer) és suriname-iak (345 ezer) voltak tavaly.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*