Hazatoloncolják a romákat Kanadából

A kanadai parlament alsóháza megszavazta hétfőn a konzervatív kormány egyoldalú bevándorlásitörvény-javaslatát, amely az ellenzék szerint egyebek között szabad kezet ad a kormánynak annak eldöntésében, hogy mely ország minősül biztonságosnak. Mivel Magyarország európai uniós tagországként biztonságosnak minősül, valószínű, hogy szinte a Magyarországról érkező összes roma bevándorlót gyors eljárásban vissza fogják küldeni hazájába – jelentette kedden a canada.com hírportál.

Két évvel ezelőtt a konzervatív kormány konszenzusra jutott az ellenzékkel abban, hogyan alakítják át a bevándorlás rendszerét. Megszületett egy olyan bevándorlási törvény, amelynek a nevében is jelezték annak “kiegyensúlyozottságát”, és amely most, néhány héten belül lépett volna hatályba. A konzervatívok azonban közben a parlamenti alsóházban is többségbe kerültek – korábban kisebbségben kormányoztak, csak a szenátusban volt többségük -, és kezdeményezték a hatályba lépés előtt álló törvény olyan értelmű módosítását, amely gyakorlatilag a párt saját eredeti akaratát érvényesítette. A kormány ezenkívül integrálta a törvénybe azt – az egy évvel ezelőtti – javaslatát, amely az embercsempészetet hivatott visszaszorítani.

“Az egyik fő választási ígéretünket teljesítettük, miszerint a törvény eszközeivel harcolunk az embercsempészek ellen, akik lábtörlőnek nézik Kanadát…Ezenkívül a törvény továbbviszi a kanadai menekültügyi rendszer reformját…” – jelentette ki Jason Kenney bevándorlásügyi miniszter a szavazás előtt. A tervezetet valószínűleg rövidesen megszavazza a szenátus is, és jóváhagyja az államfő, az angol királynő. A “biztonságosnak” minősített országokból érkező menedékkérők kérelmét a korábbinál sokkal gyorsabban kell elbírálni, az elbírálás ideje alatt nem maradhatnak az országban, és ha elutasítják a kérelmüket, akkor nem lesz lehetőségük fellebbezni ez ellen. Ezzel a változtatással a fő cél az, hogy az utóbbi években megnövekedett számú európai menedékkérők – főleg magyar romák – ne tudjanak visszaélni a kanadai menekültügyi rendszerrel, amely szociális ellátást biztosít a menedékkérőknek a kérelem elbírálása idejére.
Bírálói szerint a tervezet túl nagy hatalmat ad a miniszter kezébe, és politikai töltetet ad az igazságügyi eljárásnak, amelynek elvben pártatlannak kell lennie. Az embercsempészetre vonatkozó rész pedig kisebbíteni akarja a családegyesítés fontosságát, ráadásul sérti a nemzetközi jogot – vélik. “A tervezetben semmi nem kötelezi a kanadai hatóságokat arra, hogy üldözzék a nemzetközi embercsempészeket” – mondta Jinny Sims, az ellenzéki Új Demokrata Párt képviselője, aki tisztességtelen politizálással vádolta meg a konzervatívokat. A kormány a tervezet készítésekor, májusban engedett a leghevesebb kritikáknak, és például belevette a tervezetbe, hogy a hatóságoknak 14 napon belül meg kell vizsgálniuk az illegálisan az országba érkező külföldiek helyzetét, majd 6 hónap után ismét, és nem fordulhat elő az, ami eddig, hogy helyzetük vizsgálata nélkül egy évre őrizetbe helyezik őket.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*