Ünnepi Könyvhét megnyitó

A 83. Ünnepi Könyvhetet és 11. Gyermekkönyvnapokat csütörtökön a Tűzoltózenekar koncertje után Ferdinandy György nyitotta meg, majd az Aranytízben átadásra kerültek a 2011-es Szép Magyar Könyv-díjak.

A Vörösmarty téri megnyitón a Tűzoltózenekar felvonulását követően Zentai Péter László, a Magyar Könyvkereskedők és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke köszöntötte a Zenekart és a az Ünnepi Könyvhét résztvevőit, látogatóit. Majd Ferdinandy György, József Attila-díjas szerző nyitóbeszéde következett – számolt be a prae.hu. Ferdinandy elmondta, az Ünnepi Könyvhét szervezői minden második évben egy határon túli szerző szavaival nyitják meg eseményüket, így ő jelen esetben a nyugati magyar irodalom képviselőjeként van jelen. Gondolatait Vörösmarty Mihálynak, az összes Ünnepi Könyvhét ‘résztvevőjének’ ajánlotta, majd a nyugati irodalomról mint hagyományaink, múltunk részéről szólt.

Mint mondta, számos szerző számos műve kötődik ehhez a területhez, köztük olyanok is, ‘akiket itthon értetlenséggel fogadtak’, sőt, ‘magyarból magyar származásúvá lettek degradálva’, akik idegen nyelven írtak, ám ‘kivétel nélkül magyarnak vallották magukat.’ Ferdinandy hozzáteszi, ebben a ‘megalázó sziszifuszi munkában’ ő is segédkezett, majd a fiatal irodalmárokhoz intéz pár szót: a nyugati magyar irodalom mindmáig feldolgozatlan, szűz terület, sok életmű felfedezésre vár, érdemes lehet ezzel foglalkozni. S hogy mente-e előbbre a világ a könyvek által? Köszöntője végén elmondja, az Ünnepi Könyvhéten (többek között) erre a kérdésre kereshetünk választ.

A megnyitó után az Aranytízben a Szép Magyar Könyv-díjakat átadása következett. A 2011-es év szép könyveinek legszebbjeit többtagú főzsűri (Monok István elnök, Csordás Gábor, Lafferton Kálmán, Szántó György Tibor, az MKKE elnökségének tagjai és az előzsűri elnökök, Barka Ferenc, Czeizel Balázs, Kőfaragó Gyula és Vágó Magdolna) döntése alapján osztották ki.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*