Nagy pofont kaptak a spanyolok

Ma kezdődik a foci EB. Bár a spanyolok 2008-ban megnyerték az EB-t, úgy tűnik 2012 eddig nem az ő évük, legalábbis gazdasági szempontból. Tegnap már a Fitch is odavágott a spanyoloknak, olyannyira, hogy egyszerre három fokozattal minősítette le az ország adósosztályzatát, A-ról BBB-re. 

A hitelminősítő egyebek között azzal indokolta a drasztikus lépést, hogy becslések szerint a spanyol bankrendszer átalakítása és feltőkésítése a spanyol hazai össztermék 9 százalékával egyenlő összeget is felemészthet. Mivel a leminősítés piaczárás után érkezett , így a spanyol tőzsde már nem tudott reagálni a lépésre. A hitelminősítő elemzője egyébként mondhatni zárójelben megjegyezte, hogy amennyiben Görögország kilépne az euróövezetből, akkor a Fitch automatikusan leminősítené Ciprus, Írország, Olaszország, Spanyolország és Portugália szuverén adósbesorolását.

A spanyol 10 éves kötvényhozam némethez viszonyított felára már több napja van az 500 bázispontos szint felett. A görögök 16, az írek 24, a portugálok 34 napig bírták ilyen hozamfelár mellett, mielőtt elfogadták a mentőcsomagot. Eközben folyamatosan téma a görögök távozása az eurózónából: egy esetleges görög kiválás, azaz GREEXIT esetén, kötvényvásárlási programmal javíthatná az Európai Központi Bank a kialakuló piaci káoszt. Közben a legutolsó aukcióhoz képest 30 bázisponttal ugrott a tegnapi kibocsátásnál a 10 éves spanyol államkötvény aukciós átlaghozama 6,04 százalékra. Ez azt jelenti, hogy a spanyol állam továbbra is tud forrást bevonni a piacokról, noha a minap maga a spanyol pénzügyminiszter nyilatkozott úgy, hogy a magas hozamok miatt lényegében kiszorult a piaci finanszírozásból az ország.

Amerikai Hírújság/Orientpress hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*