Minden századik bécsi milliomos

Minden századik bécsi lakos milliomos – derül ki egy befektetési tanácsadó cég kimutatásából. Közel tizennyolcezer bécsinek volt 2011 végén egymillió eurónál (mintegy 300 millió forintnál) nagyobb vagyona a Valluga elemzése szerint. Ez az osztrák főváros lakosságának 1,03 százalékát teszi ki.

A tavalyi évhez képest ezernyolcszázzal csökkent a milliomosok száma, de még így is Bécs a “leggazdagabb” osztrák tartomány – jelentette az APA osztrák hírügynökség. A vagyoneszközök közé nem számították be a saját használatú lakásokat.Országos szinten 0,85 százalék (72.100 fő) az eurómilliomosok aránya. Vagyonuk együttesen 223 milliárd euróra rúg.

Ez hétmilliárd euróval kevesebb, mint egy évvel korábban volt, de így is az összes vagyon 33 százalékát teszi ki, és a vagyon fokozódó koncentrációját mutatja. A lakosság leggazdagabb egytizede az összes vagyon kétharmadát birtokolja. A tíz leggazdagabb család javai 67 milliárd eurót tesznek ki és ötmilliárd euróval gyarapodtak egy év alatt, ami háromszor gyorsabb, mint az osztrák gazdaság növekedése volt tavaly. Ausztriában, Németországban és Svájcban együttvéve a lakosság egy százaléka birtokolja az összes magánvagyon egyharmadát. A tíz leggazdagabb német 108, a tíz leggazdagabb svájci 75,6 milliárd euró feletti vagyonnal rendelkezik.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*