Ösztöndíjprogram indul külhoni magyar joghallgatók számára

Répás Zsuzsa és Lélfai Koppány (fotó: Horváth Ernő)

Ösztöndíj-program indul külhoni magyar joghallgatók számára; a Szász Pál egykori erdélyi országgyűlési képviselő nevét viselő programról szóló megállapodást szerdán írták alá Budapesten.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár újságírók előtt elmondta: a havi ötvenezer forintos ösztöndíjban 25-en részesülhetnek majd. Tízen Erdélyből, öten a Felvidékről, hárman-hárman a Vajdaságból és Kárpátaljáról, két-két hallgató pedig Szlovéniából és Horvátországból nyerheti el a támogatást. A hallgatókat évközben neves fővárosi ügyvédek segítik, tutorálják majd. A képzési témák a gazdasági és polgári jog általános részét ölelik fel. Már az első megkezdett tanév előtt is lehet jelentkezni az ösztöndíjra, s minden évben újra kell majd pályázni.

Répás Zsuzsa és Lélfai Koppány (fotó: Horváth Ernő)

Jelezte: a pályázati felhívás június közepén jelenik meg a Bethlen Gábor alap honlapján.
Lélfai Koppány, a Bethlen Gábor alap vezérigazgatója kérdésre válaszul elmondta: a pályázatra olyan külhoni magyar fiatalok jelentkezhetnek, akik az adott ország felsőoktatási intézményében folytatják tanulmányaikat, a magyarországi állandó lakóhely kizáró ok.

Répás Zsuzsanna elmondta, abban szeretnének segítséget nyújtani a külhoni magyar joghallgatóknak, hogy tapasztalatokat szerezzenek, és olyan képességeket tudjanak elsajátítani, amelyek segítik későbbi munkájukat.
Hozzátette: ezzel az adott külhoni magyar közösség is nyer, hiszen olyan szakemberek állnak rendelkezésükre, akik a nemzeti kérdések iránt elkötelezettek, jól beszélik magyar és az érintett ország szaknyelvét, és mindkét államban tapasztalatokkal rendelkeznek.

Gál András Levente kormánybiztos úgy fogalmazott: Szász Pál kitűnő jogász és kitűnő magyar volt, aki Trianon után is, amikor “átsuhant felette a közigazgatási határ”, megmaradt magyarnak. Felidézte, hogy az első Orbán-kormány idején volt már hasonló program egy évig. Az abban résztvevő jogászok ma már az erdélyi fejlesztéseket segítik. Bíznak benne, hogy a mostani program hasonlóan eredményes lesz – jegyezte meg.

Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke elmondta: a kamara feladata lesz, hogy a képzés szakmai hátterének megteremtésében közreműködjön. Jelezte: hagyományosan jó kapcsolatokat ápolnak a szomszéd országok kamaráival. A program hathatósan illeszkedik a magyar ügyvéd-diplomáciába is.
Kifejtette, a programba bekapcsolódó irodák széleskörű tapasztalatokkal rendelkeznek egyetemisták, gyakornokok integrálásában, felkészítésében.

Szász Pál 1910-től a magyar parlamentben a magyarigeni választókerület országgyűlési képviselője volt, Tisza István legközvetlenebb munkatársai közé tartozott. 1933-ban a Bethlen Kollégium főgondnokává választották, 1936-ban az Erdélyi Magyar Gazdasági Egyesület elnöke lett. Vidéki gazdatanfolyamokat indított, saját költségén tehetséges falusi fiatalokat külföldi tanulmányútra küldött, Csombardon Kós Károly tervei alapján gazdasági iskolát épített fel.
A bécsi döntés után a magára maradó dél-erdélyi magyarság segítségére sietett. 1951 nyarán letartóztatták, és a Márton Áron-perben nyolc évi börtönre ítélték, 1954-ben az Ocnele Mari-i börtönben hunyt el.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*