Kábítószer-ellenes razzia Puerto Rico fő repülőterén

Mintegy kétszáz helyi rendőr és szövetségi ügynök bevetésével rendeztek szerdán kábítószer-ellenes razziát Puerto Rico fő repülőterén.A Luis Munoz Marin Nemzetközi Repülőtéren végrehajtott akcióval párhuzamosan a rendőrök rajtaütöttek több lakáson a sziget fővárosában, San Juanban is.

A razziával kapcsolatban 45 letartóztatási parancsot adtak ki, amelyek egy részét az Egyesült Államok területén hajtották végre.A nagyszabású akció két olyan banda felszámolására irányult, amely az amerikai nagyvárosok repülőtereire juttatott be kokaint. Az egyik csoport kábítószercsempészekből, valamint velük együttműködő repülőtéri és légitársasági alkalmazottakból állt.

Rendőrségi források szerint a drogbandának a repülőtéren dolgozó tagjai szolgálati autóikon vagy ruházatuk alatt elrejtve vitték be a terminálra a kokaint, ahol azt a mellékhelyiségekben adták át a futároknak. Puerto Rico (hivatalos nevén: Puerto Rico Közösség) az Egyesült Államok teljes önkormányzattal rendelkező társult állama, ezért az amerikai szárazföldre innen érkező utasokat nem vetik alá vámellenőrzésnek. A 25 személyből álló szervezet vezetője Maribel Rodriguez Fragoso volt.
A másik, 20 fős banda részben az American Airlines beszervezett alkalmazottjainak segítségével, mintegy 9 ezer kilogramm kokaint juttatott el Miami, Orlando és Newark repülőterére. Ennek a főnöke Wilfredo Rodriguez Rosada volt. A Puerto Rico-i nemzetközi repülőtéren két éve egy poggyászkezelő cég három alkalmazottját tartóztatták le, szintén kábítószer-csempészés miatt. A karibi entitás lakói egyébként novemberben tartanak népszavazást arról, hogy csatlakozzanak-e az Egyesült Államokhoz, váljanak-e függetlenné, avagy maradjon fenn a jelenlegi állapot.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*