Evangelizációs nap a Szent István-bazilikánál

Erdő Péter bíboros, prímás esztergom-budapesti érsek vezetésével tartják vasárnap azt az evangelizációs napot, amelyen a Neokatekumenális Út elnevezésű mozgalom kezdeményezői, Francisco Kiko Argüello és Carmen Hernández találkoznak a magyar fiatalokkal a Szent István-bazilika előtti téren – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-vel.

Mint írták, a Neokatekumenális Utat 1964-ben alapította Madrid egyik szegénynegyedében Kiko Argüello és Carmen Hernández. A társadalom számkivetettjei között telepedtek le, és ott kezdték az evangéliumot hirdetni. A lelkiségi irányzat 2002-ben kapta meg a Szentszék jóváhagyását.Működésüket a megyés püspök irányítása alatt végzik, és a helyi plébániákon belüli kisközösségekként törekednek az egyházon belül lévők hitének elmélyítésére, a meg nem kereszteltek és a hittől eltávolodottak evangelizálására.

A lelkiség céljai között szerepel a kereszteletlenek hittanulása, a plébániai továbbképzés és a vándorló csoportok által végzett katekézis (a hívők bevezetése a keresztény élet egészébe, a keresztény tanítás rendszeres átadásával). “Missio ad Gentes” néven különleges új formáját valósítják meg az egyház világban való jelenlétének: három-négy család gyerekekkel, két-három egyedülállóval és egy pappal elhagyja addigi otthonát, s elköltöznek egy szekularizált környezetbe, hogy ott éljenek keresztény közösségként. Magyarországon két “Ad Gentes” missziós közösség él, az egyik Budapesten a IX. kerületben, a másik Miskolc központi részében.
A mozgalom öt kontinens 120 országában található meg. Az elmúlt esztendőkig 16.700 közösség működött szerte a világon, ötezer plébánián, 880 egyházmegyében. Magyarországon a Neokatekumenális Út 1983 óta létezik, azóta kilenc egyházmegye 16 plébániájára jutottak el, mintegy negyven közösséget alkotva.

Amerikai Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*