Összetartozásunkat ünnepeljük

Fotó: Horváth Ernő

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján a budapesti Kossuth téren egész napos programsorozattal emlékezünk az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírására.

Hétfőn reggel 8 órakor az Országház előtt Magyarország zászlajának ünnepélyes felvonásával vette kezdetét a hivatalos emléknap. Az ünnepségen részt vett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Fotó: Horváth Ernő

Az elcsatolt országrészekből érkezett tanulók többsége népviseletbe öltözött, és közvetlenül az országzászló tartóoszlopa mellől, a kizárólag számukra kijelölt helyről kísérhették figyelemmel a zászlófelvonást. Az ünnepségen közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység, a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara és a Budapest Helyőrség.

Az Emléknap ifjúsági programjának ünnepi megnyitóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyarság Házában elmondta: a Székelyudvarhelyről, Révkomáromból és Szabadkáról is érkező tanulók a Határtalanul-program keretében lehetőséget kapnak a külhoni magyarsággal való kapcsolattartásra. Mint kiemelte, céljuk ezzel az, hogy minden magyar diák – tanulmányai során legalább egyszer – eljusson más magyarlakta vidékre. Megjegyezte, hogy mindez nem pusztán a külhoni magyarok magyarországi látogatásait jelenti, hanem a külhoniak egymás közötti ismerkedését is.

Semjén Zsolt (fotó: Horváth Ernő)

Semjén Zsolt kijelentette: fontos, hogy közös történelmünk ne csupán dátumok sorozatát jelentse, hanem személyes történetek összessége legyen, hiszen a „személyes kapcsolatok hajszálgyökérzetéből” áll össze a nemzet.

Forrás: kormany.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*