Adómentes marad a nyugdíj 2013-ban is

A jelenlegi szabályokhoz képest 2013-tól sem változik a nyugdíjszámítás módja – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága.Az államtitkárság közleményében azt írja: az 1997-ben a szocialista-liberális kormány alatt elfogadott nyugdíjszámítási szabályok 2013-tól megváltoztatták volna a nyugdíjszámítás módját, ennek következtében a jövőre újonnan megállapítandó nyugdíjak az előző évhez képest jelentősen csökkentek volna.A törvényi szabályok szerint ugyanis a bruttó átlagkeresetből történő nyugdíjszámítás a nyugdíjak adóztatását is feltételezte. Ehhez tartozott még egy csökkentett szolgálatiidő-szorzó is. Együttesen így jelentős mértékben romlott volna a nyugdíj összegének értéke.A Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által pénteken benyújtott törvényjavaslat ezzel szemben fenntartja a jelenlegi számítási szabályokat, így biztosítja, hogy továbbra is a nettó átlagkereset alapján, a most is használt szolgálati idő beszámítással, adózás nélkül kell kiszámítani a nyugdíjakat. Kiemelték: a kormánynak e döntésével évente több tízezer embernek marad változatlan értékű a nyugdíja.

A dokumentumban kitértek arra is: a törvénymódosítás néhány kiegészítő szabályt is tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy egyszerűbb és gyorsabb legyen a szolgálati idő megállapítása, és pontosabbá váljon a nyugdíjbiztosítási nyilvántartás. Azokat, akik 1955-1959-ben születtek, a nyugdíjbiztosítás szervei hivatalból fogják megkeresni adategyeztetésért, de 2013. január 1-jétől bárki kérhet adategyeztetést.

A törvényjavaslat várható eredményét így összegezték: nem csökkennek a megállapítandó nyugdíjak, és nem romlanak a számítási szabályok, emellett a jövőben az ügyintézés felgyorsulhat.

A javaslat hangsúlyozza, hogy a bruttó nyugdíj megállapításához kapcsolódó jogszabályok nem készültek el, a magánnyugdíj-pénztárakra vonatkozó szabályozás átalakításával pedig indokolatlanná vált a 2013-ra vonatkozó szabályok fenntartása – zárul a közlemény.

Amerikai-Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*