Szeretném egyszer óceánjáróval körbeutazni a világot

Piroch Gábor nem csak a legismertebb magyar kaszkadőr, de bátran kijelenthetjük, hogy a filmvilág egyik legismertebb, mi több, egyik legelismertebb kaszkadőre. Titanic, Trója, A terminátor! Bred Pitt, DiCaprio, Schwarzenegger! Ez csupán néhány film és név abból a közel 40 évet felölelő világraszóló karrierből, amit Gábor mondhat magáénak. Magyarország Oscar-díjra jelölt világhírű kaszkadőrszakértőjével és akciórendezőjével beszélgettem.

-15 éves voltál, mikor kapcsolatba kerültél a kaszkadőr szakmával. Azt gondolnánk az 1968-as években a fiatal fiúk álma nem általánosíthatóan a kaszkadőrség volt.Valami nagyon távoli, és elérhetetlen álomnak tűnhetett abban az időben, innen Magyarországról a hollywood-i filmcsillagok közé bekerülni. Tudatosan készültél erre, vagy a véletlennek köszönhető az első filmes szereplésed?
– „Véletlenül” pont ott voltam a Budapesti Honvéd akkori cselgáncstermében, mikor az Egri Csillagok stábja korabeli fegyvereket pakolt le a tornateremben és elkezdtek bizonyos részpróbákat. A mi szakosztályunkból az ídősebb sportolók mind résztvettek ezeken az edzéseken, – csak tátottam a számat…

-Mikor elhatároztad, hogy lovas kaszkadőr leszel, ha jól tudom, még lovagolni sem tudtál. Ennek ellenére, az első lovas szereped Woody Allan a Haláli szerelem című filmjében volt, melyet Magyarországon forgattak, és bekerültél a filmbe, mint lovas, lovász. 
– Nem is tudasodott bennem kikkel forgattam. Kevesen tudják, de Diane Keaten is itt volt akkor Magyarországon. Ebbe a filmbe se volt könnyű bekerülni. A berendezőn keresztűl vezetett az út, szerződtetett engem napi 16 – órára, 15 – forintos órabérért, alkalmi munkában pucoltam és a lovakat Az akkori ’nagyok’ árnyékában kezdtem el lovagolni. Óriási élmény volt! Abban évben 1974 – et írtak, akkor döntöttem el végleg, profi kaszkadőr leszek! 22 éves voltam..

-Több világhírű filmben is szerepeltél, csak néhány közülük: Titanic, A múmia, a Skorpió király, Hegylakó. Ha jól tudom a múmia film forgatásához egy különösen veszélyes jelenet fűződik. Mesélnél erről a lovas jelenetről?
-Arab lovasnak öltözve rohamozzuk a légiósok erődjét. A kaszkadőrszakértő, Simon Crane azt kérte tőlem, hogy a megadott ponton, egy dűne tetején buktassam fel a lovam. Miután bevágtáztam a helyemre, egy megadott jelre (lövésre) felbuktattam a lovamat és lebukfenceztünk a domboldalon. A jelenet annyira élethűre sikerült, hogy a rendező a monitorok mögül kirohant és megkérdezte életben vagyok-e? Abból a szögből ahova a kamerákat letették, teljesen úgy nézett ki az akció, hogy rámzuhant a ló. Mentőhelikopter nem volt a helyszínen, ezért aznapra leállították az öszzes veszélyes kaszkadőrjelenetet. Az akció remekül látható a video demon a www.pirochgabor.hu oldalon. Az egész jelenet hajmeresztő, érdemes megnézni…

-Melyik film, vagy filmes munkád volt számodra a legkedvesebb?
-A Titanic, – felejthetetlen! Szinte minden egyes jelentben ott vagyok ahol történik valami, amikor süllyed a hajó. Hat hónapot töltöttem Mexicóban, a Rosarito Beachen felállított Fox stúdióban.

-Volt olyan pillanat pályafutásod során amikor úgy érezted ezt a jelenetet nem vállalod be, mert túl veszélyes?
-Volt ilyen pillanat, de már nem lehetett visszafordulni. A Mennyei királyságban 5 másik kollégámmal együtt egész alakban lángolunk egy rohamtorony hídján, – a technikusok nem csavarták vissza a gázcsapot. Az alattunk 11 méterre levő dobozokra zuhantunk, – többen komoly égési sérüléseket szereztek..

-Nagyon sok filmben szakértőként is dolgoztál és dolgozol még ma is. Ilyenkor a koreográfiát te határozod meg és más kaszkadőrök szerepelnek a filmben, vagy te magad is részt veszel a jelenetekben?
-Szakértőként mindig a kamera mögött állok. Egy részleget vezetek, így mindenért én felelek, a színészek biztonságán keresztűl az összes koreografált jelenet beállításáért. Én alkalmazom a kaszkadőröket és ezek közül kerülnek ki a női és férfi szereplők dublőrei is. Nem jellemző, de előfordulhat, hogy a szakértőnek is be kell állnia egy jelenetbe.

-Több világhírű rendezővel dolgoztál már együtt, köztük Angelina Jolie. Milyen a kapcsolatotok, mennyire sikerült őt megismerned a forgatások alkalmával mint embert?
-Angelinán látszik és úgy is viselkedik a forgatásokon, hogy szeretne olyan lenni mint a többi stábtag. Mint a filmjének kaszkadőrszakértője volt alkalmam őt jobban megismerni, – talán én voltam az aki egy kicsit jobban tartotta a távolságot. Hogy miért? Ő Angelina Jolie…

-Magyarként hihetetlen nagy sikereket értél el a hollywood-i filmiparban. Azt gondolnánk, hogy egy Beverly Hills-i villában éled minden napjaidat.  Te ennek ellenére Magyarországon élsz, miért?
– 2000 – ben dolgoztam elöször a SAG (Screen Actors Guild) ’szineiben’, így már 12 éve tagja vagyok az amerikai színész szakszervezetnek, megvan a zöld kártyám is, ezért kötelező bizonyos ídőt az USA – ban eltöltenem.

-Kaszkadőr iskolát vezetsz itthon. Mi a véleményed a mai fiatalokról, mennyire van meg bennük az elszántság a vakmerőség a kaszkadőr szakmához? Látod-e valakiben a kiemelkedő tehetséget, lesz olyan aki átveszi majd tőled a staféta botot, ugyanazzal a hévvel és kitartással ahogy te dolgoztad végig az elmúlt , közel 40 évet?
-Még meg sem hírdettem az iskolám, már sokan jelentkeztek. Igen, van néhány lelkes, tehetséges fiatal lány és fiú. Belöllük lovaskaszkadőrök igen kevesen lesznek. Ebben a kategóriában sokkal jobban meg kell dolgoznod a helyedért, a lovaglás drága sport és nehéz megtalálni ezeknek a fiataloknak azokat a lovardákat ahol pénz nélkül lehet gyakorolni. Nem látok olyan embert a pályán aki hasonlóképpen gondolkozik és törődik az utánpoltlással mint én. Nincs bennük annyi tisztelet, respekt a szakma  és egymás iránt.

-Kaszkadőr pályádnak csúcsára értél, mondhatjuk bátran innen már nem nagyon van feljebb. Kíváncsi vagyok egy világsztárnak milyen álmai lehetnek még, van bármi a szakmádban amiről úgy érzed még szeretnéd megvalósítani?
– Publikáltam már könyvet, ez a Kaszkadőrnek születtem. Amerikából is komolyan érdeklődtek utána, levélben kérték filmesítsük meg a storyt, mint igaz történet. Várok egy jó fordítóra.. Azt mondják jól fog a tollam, így van már egy elkészült kisjátékfilm forgatókönyvem és egy film novellám is. Az első filmforgatókönyvemet néhány éve gyakorlatilag sikerült rögtön eladnom, de nem adtam oda, – szeretném én megcsinálni.

-És a magánéletedben? Elvonatkoztatva munkádtól, érzel mostanában olyan vágyat, egy kitűzött célt, vagy álmot, ami eddig nem valósulhatott meg, de mindenképpen szeretnéd még megtenni?
-Szeretném egyszer egy óceánjáróval körbeutazni a világot, – állítólag egy vállalkozó újra megépítené eredeti formájában a Titanicot…

-Legyen így! Kívánom neked őszintén és köszönöm a beszélgetést.

Gaál Rita

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*