A kultúra nagykövete volt Amerikában

Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i magyar főkonzul nem csak egy külszolgálatát teljesítő diplomata.Texastól egészen Észak-dakotáig tudják ezt jól az Amerikában élő magyarok.

Hetvennél is több országban járt, eddig összesen 30 évet töltött külföldön. 1981-ben kezdődő pályafutása során leginkább a Közel-Keleten teljesített diplomáciai szolgálatot. Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet volt Libanonban, Cipruson, Szíriában és Jordániában. Arabul, angolul, oroszul, franciául beszél. Munkája során eddig több mint 100 államfővel, miniszterelnökökkel, miniszterrel, politikai, gazdasági, társadalmi, kulturális személyiséggel (Arafattól kezdve a spanyol és a marokkói királyon, XVI. Benedek pápán, Tom Lantoson, Andy Vajnán és Placido Domingon keresztül Schwarzeneggerig) került kapcsolatba.

2005-ben lett a Külügyminisztérium protokollfőnöke, öt éve Los Angeles-i főkonzul. A közéleti munka megbecsülést és elismerést érdemel. Bokor Balázs majdnem harminc éves, folyamatos diplomáciai karrierre tekinthet vissza. Hálás azért, hogy diplomataként, majdnem harminc éven át, egy szakmában élhette át és szemtanúja lehetett annyi változásnak, történelmi eseménynek. A hat nyelven beszélő főkonzul ezt az élet kiváltságos ajándékának tartja.

Bokor Balázs főkonzul leányai társaságában: Bea Pole-Bokor és Brigitte Bokor

Munkássága, a magyar kultúra megismertetéséért és népszerűsítéséért tett kiemelkedő cselekedeteinek példáját követve, minden magyart arra tanított és arra ösztönöz, hogy megfelelő akaraterővel, elszántsággal és odaadással mindenki képes pozitív értékeket létrehozni.

Bokor Balázs főkonzul, Gábor Zsazsa betegágyánál Los Angelesben

Újságíróként több országban dolgoztam már együtt diplomáciai testülettel és annak tagjaival. Spanyolországtól a Zöl-foki-szigeteken át megfordultam követségeken, konzulátusokon, találkoztam és megismertem nagyköveteket, kulturális és sajtóattasékat, tiszteletbeli konzulokat egyaránt. De minden túlzás és elfogultság nélkül állítom, hogy Bokor Balázs volt az egyetlen, aki nem bújt diplomata álarc mögé, aki ismeri jól az Amerikában élő magyarok életét, helyzetét és azonnali empatikus és őszinte reakcióval azonosulni tud mindennapjaik örömeivel, és gondjaival.

Bokor Balázs főkonzul,Dr. Tarics Sándor egykori vízilabdázóval a legidősebb élő magyar olimpiai bajnok, aki az 1936-os berlini olimpián nyert aranyérmet a magyar férfi vízilabda-válogatottal.

Olyan kulturális ellátottsága soha nem volt Los Angeles magyarságának, mint Bokor Balázs nagykövet úr főkonzulsága idején. Ő volt az, aki meghirdette a “Kultúra a nyugati parton is ..” címmel azt a kulturális együttműködést  – a hozzá tartozó konzuli körzetet tekintve – , ami ma már vetekszik a keleti parti kulturális ellátottsággal. A magyarországi és amerikai művészek fogadása, kiállítások, komoly és könnyűzenei koncertek szervezése egymást érik a nyugati partvidéken is, mintegy tárházat adva a magyar kultúra legszélesebb skálájának.

Az öt év alatt elért sikereinek felsorolása helyett, kollégái, ismerősei, barátai búcsúznak tőle, annak tudatában, hogy bár külszolgálatának lejártával elhagyja Los Angelest és visszatér Budapestre, olyan maradandó értékeket hozott létre Amerikában, melyre minden itt élő magyar büszkén adhat tovább a következő amerikai-magyar generáció számára.

Bokor Balázs főkonzul a világhírű Andrea Bocelli-vel

John Hasulyo, filmrendező:

-Lenyűgözött az a sok rétű tudás amit hídként használt Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatának erősítésére. Munkásága során mindig fontosnak tartja az összefogást. Tudásával Magyarországot méltán képviseli Californiában. A dokumentumfilmemben olyan gondolatokat osztott meg a nézőkkel, amely nagyban segít, hogy az Óhazában élők is megértsék, milyen sokat tesznek nap, mint nap a távolban élők a magyarság további fenn maradásához. Nagyon sokat köszönhetnek neki, hogy a magyar kulturális élet ilyen magas szintre került. Sok sikert kívánok neki a további életéhez, amit remélem lesz módom személyesen is elmondani neki.

 

Püski Sándor: festőművész:

Bokor Balázs nem csak nagykövet főkonzul ,hanem a Magyar Művészetek , fim , zene, irodalom, képzőművészet stb, kiváló mentora Amerikában ! Én azt gondolom Sokan fogják hiányát érezni a Nyugati Parton ! Megtiszteltetés számomra , hogy a Barátomnak tudhatom !!!!!!!!!!

 

 

Gidófalvi Zoltán: Sandiego-i Magyar Ház Elnöke:
-Számomra az első meglepetés az volt, hogy Balázs kérés nélkül felajánlotta, hogy meglátogat minket San Diegoban. Nem vagyunk ugyan messze, de azért magam is tudom, hogy a forgalomban ez nem kevés idő. Sokszor járt itt: ünnepségeken vagy csak a magyar vendégeket, művészeket kalauzolva. Egyik nyári vakációjáról hazatérve vagy tíz képző és előadóművész ajánlatával keresett meg, miután hosszú ideig csak ritkán láttunk magyar művészeket San Diegoban. Természetesen egyből ráálltam, és így az ő segítségével eljutott hozzánk Presser Gábor, Charlie és Somló Tamás, Maros Gábor színész, a 4 for Dance táncegyüttes, Rábl Zsuzsa fotós, Hegedűs Tünde festőművész, és még sorolhatnám a neveket. 2009-ben Márai Sándor halálának 20-dik évfordulóján nagy ünnepséget szerveztünk a Magyar Háznál és a városi könyvtárban. Bokor Balázs diplomáciai munkáját dicséri, hogy az ünnepségeken a várost a polgármester személyesen képviselte, és közösen avatták fel Márai Sándor plakktejét, ami azóta a Magyar Ház falát díszíti. Azt talán mondanom sem kell, hogy a plakett anyagi hátterét is ő “találta” meg a Külügyminisztériumban, és ő intézte el a plakett és a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítási anyagának szállítását is. Úgy tudom, hogy nagyszabású Haraszthy emlékünnepségek lesznek az idén ősszel az ő kezdeményezésére, reméljük hogy ebből az alkalomból ismét találkozhatunk vele itt San Diegoban. Számomra öröm és megtiszteltetés volt együtt dolgozni Bokor Balázzsal, és bár hiányolni fogjuk, az új állomáshelyén sok sikert kívánok a munkájához.

Gaál Rita lapigazgató Amerikai-Magyar Hírújság:

Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i magyar főkonzul nem csak diplomataként vált  ismerté, hanem íróként is felfigyeltek rá, a magyarság sorsát, életét figyelemmel kísérő olvasók.  A „Távolban Magyar” című könyve már a harmadik köteteként jelent meg, melyben 56 olyan személyt szólaltatott meg, akik a tengerentúlon, az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján keresték a megélhetésüket, szerencséjüket. A könyv szerzője a magyar kultúra támogatója is egyben. Egy olyan ember, aki ismeri a kint élő magyarok életét, helyzetét és azonosulni tud a mindennapjaik örömeivel, gondjaival, hiszen több éven át közöttük élt. Bokor Balázs szem előtt tartotta, hogy nem csak jó nevű, elismert emberek kaptak helyet könyvében, hanem azok az egyszerű kivándorlók is, akik kétkezi munkával teremtették meg maguknak az újvilágban megélhetésüket, jövőjüket.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*