Megnyílt a 3. Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilm Fesztivál

Bokor Balázs nagykövet megnyitó beszéde

Bokor Balázs nagykövet megnyitó beszéde

Május 24-én este a Dél-Kaliforniai Egyetem Filmművészeti Iskolájának nagy presztízsű Ray Stark Filmszínházában népes közönség előtt megnyílt a 3. Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilm Fesztivál. A fesztivált Alessandro Ago, a Filmművészeti Iskola igazgatója nyitotta meg, aki méltatta a magyar dokumentumfilmes hagyományokat.

a Ray Stark Filmszínház előtti Hollywood-i csillag
a Ray Stark Filmszínház előtti Hollywood-i csillag

Nagyra értékelte a magyar dokumentumfilm művészet eredményeit. Hangsúlyozta, hogy immár harmadik alkalommal megtartott fesztivál jó alkalom a magyar dokumentumfilmek amerikai közönséggel való megismertetésére. Ezek a filmek nem csak a filmrendezők szakmai kvalitásait mutatják be, hanem betekintést adnak a magyar társadalom különböző szegmenseibe is. Ago elismeréssel szólt a fesztivál fő szervezőjével, a Los Angeles-i magyar főkonzulátussal való együttműködéséről. 

Bokor Balázs nagykövet megnyitó beszéde
Bokor Balázs nagykövet megnyitó beszéde

Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul beszédében azt emelte ki, hogy az idei dokumentumfilm fesztiválon 30 film kerül bemutatásra. A 2010-es és 2011-es fesztiváltól különbözően ezúttal az eseménynek egy külön mottója is van: Wallenberg motívumok. 2012-t ugyanis a magyar kormány Wallenberg emlékévnek nyilvánította, ezzel is adózva Raoul Wallenberg emlékének, aki idén lenne százéves.A fesztivál számos ismert magyar rendező alkotását tűzte programjára.

Alessandro Ago igazgató megnyitója
Alessandro Ago igazgató megnyitója

Bemutatásra kerül egyebek között Sipos András „Igazak”, Elek Judit „Mondani a mondhatatlant”, Jancsó Miklós „Elmondták-e?”, Fonyó Gergely „Élő történelem”,gazdag Gyula „Társasutazás”, Gulyás János „Négy nap emlékezés”, Pigniczky Réka „Sanghai magyar építésze”, Gyarmathy Lívia „A mi gólyánk”, Kisfaludy András „Az Ormánság senkié se…”, Szalay Péter „Csúnya betegség”, Nordin Eszter „A függöny mögött”, Papp Zsigmond Gábor „A Birodalom iskolája” és a Duina TV „Hagyaték” és „Hazajáró” című filmjei is.

A teljes program a fesztivál Facebook oldalán olvasható: https://www.facebook.com/3rdHungarianDocumentaryFilmFestivalInLosAngeles.

A filmszakma képviselői és a közönség
A filmszakma képviselői és a közönség

A fesztivál nyitó estjén a Wallenberg Emlékév hivatalos dokumentumfilmjét, az Ember az Embertelenségben vetítették, majd pedig bemutattak egy magyar játékfilmet, Szilágyi Andor „Rózsa énekei” címmel. A további 28 dokumentumfilm versenybe száll a Főkonzulátus által alapított „Ember Judit díjért”, valamint a Los Angeles-i William Fox Magyar Filmklub díjáért, amelyeket a fesztivál zárónapján, június 3-án hirdetnek ki.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*