Bocsánatot kért a náci orvosok bűneiért a német orvosi kamara

„halál angyalaként” elhíresült Mengele"

„halál angyalaként” elhíresült Mengele"

A szervezet pénteken véget ért nürnbergi közgyűlésén elfogadott nyilatkozat szerint a német orvosok közössége “mélyen sajnálja”, hogy a náci időkben orvosok, akik a gyógyításra esküdtek fel, az emberi jogokat sértő cselekményeket hajtottak végre.

„halál angyalaként” elhíresült  Mengele"
„halál angyalaként” elhíresült Mengele"

A kamara “megemlékezik a még élő és a már elhunyt áldozatokról, és bocsánatot kér tőlük” – áll a nemzetiszocialista uralom bukása után 67 évvel elfogadott nyilatkozatban.

A mintegy 450 ezer tagú szervezet hangsúlyozta: a legkegyetlenebb bűncselekményeket nem politikai utasításra hajtották végre, hanem szakmai meggyőződésből, az elkövetők között pedig ott volt a szakma számos vezető képviselője.

 

A kamara elismeri, hogy orvosok felelősséget viselnek “a nemzetiszocialista orvostudomány” bűneiért, és anyagi és szervezeti támogatással hozzájárul a történtek feltárásához – áll a nyilatkozatban.

A náci uralom idején ezrek haltak meg német orvosok által embereken végzett kísérletek következtében.

További több mint 200 ezer embernek azért kellett meghalni, mert idegbetegség vagy testi fogyatékosság alapján életre méltatlannak minősítették őket. A kényszer sterilizáltak száma 360 ezerre tehető.

 

MTI/Amerikai-Hírújság

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*