Hazaérkezett az Annapurna expedíció három tagja

Erőss Zsolték az Annapurna megmászására indított expedíció során elveszítették egyik barátjukat, és a csúcsot sem tudták meghódítani.A hegymászó ezt szombaton, a Liszt Ferenc repülőtéren mondta az MTI-nek, miután az expedíció három tagja hazaérkezett. A légikikötőben családtagjaik és barátaik várták Erőss Zsoltot, Kollár Lajost és Földes Andrást. Mécs László később érkezik haza. 

Erőss Zsolt szerint az önmagában nem nagy kudarc, ha csúcsdöntésre a körülmények miatt nincs lehetőség, az igazi kudarc az volt, hogy elveszítették Horváth Tibort. Társukat május 7-én jéglavina temette maga alá, pedig elvileg semmilyen problémának nem kellett volna származnia abból, hogy Horváth Tibor a 6800 méter magasan található III-as táborból elindul az alaptábor felé. Keserű szájízzel jöttek haza, a tagok közt kialakult konfliktushelyzet is súlyos volt, de a végeredményt tekintve ez mellékes – mondta Erőss Zsolt.

Kollár Lajos, az expedíció másik tagja az MTI-nek nyilatkozva szintén sikertelennek minősítette az expedíciót. Hozzátette: az Annapurna nagyon nehéz terep, de most már tudják, hogy mi lehet a megoldás; korábban kell a hegyre érkezni, több időt kell tölteni rajta, továbbá helikoptert is igénybe kell venni – ami viszont egy újabb expedíció költségeivel ér fel.

A konfliktushelyzettel kapcsolatban azt mondta, a viszályt az is okozhatta, hogy két, nehezen feldolgozható problémát éltek át, holott expedícióik általában sikeresek. Ebben a helyzetben velük volt egy újságíró, aki “túllőtt a célon”, de arról nincs szó, hogy cserben hagyták volna egymást. Hozzátette: meg fogják beszélni a történteket.

A magyar Annapurna-expedíció – Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor – március 28-án indult el Budapestről.  A magyar hegymászókkal tartott az Annapurnára Földes András, a himalaja.blog.hu szerzője is. Nagy port kavart egyik bejegyzése, amelyet idézve több médium is arról cikkezett, hogy társai cserbenhagyták Erőss Zsoltot. Erőss Zsolt erre úgy reagált, hogy “a cikkek tartalmát méltatlannak tartjuk és expedíciós társaimmal együtt elhatárolódunk tőle”.

Amerikai Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*