A románok ellenzik Nyírő újratemetését

Nyirő József erdélyi író, közíró, katolikus pap

A Román Külügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy Nyírő József újratemetése és magyar politikusok nyilatkozatai miatt szerdán bekérették Magyarország bukaresti nagykövetét, ám a találkozóról nem közöltek további részleteket, arra hivatkozva, hogy nem kívánnak a sajtóban üzengetni.
A tárca közleményéből kiderül, hogy a nagykövet vidéki útja miatt Balázs Ádám ügyvivő jelent meg a minisztériumban.

Nyirő József
Nyírő József

A Magyar Külügyminisztérium ezt megelőzően adott tájékoztatást arról, hogy a román társtárca bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. A tájékoztatás szerint román részről kifogásolták Németh Zsoltnak, a külügyminisztérium parlamenti államtitkárának az új román kormány kisebbségpolitikáját érintő kritikáját, továbbá mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyírő József tervezett újratemetését. Németh Zsolt egy héttel ezelőtt Kolozsváron aggasztónak nevezte a balliberális Ponta-kabinet intézkedéseit, tételesen a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar karának létrehozásáról szóló előző kormányrendelet visszavonását, továbbá a választójogi és a kisebbségi törvény módosítását.

Nyirő József erdélyi író, közíró, katolikus pap
Nyírő József erdélyi író, közíró, katolikus pap

Balázs Ádám ügyvivő közölte a román féllel, hogy a magyar kormány az erdélyi író újratemetését kegyeleti és kulturális eseménynek tekinti. A magyar diplomata hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nyitott az együttműködésre az új román kormánnyal, arra várakozással tekint. A Krónika napilap csütörtöki számában számolt be arról, hogy a román kormány megakadályozni készül Nyírő József május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi újratemetését. A lap bukaresti forrásokra hivatkozva közölte, hogy a román külügynél arról tájékoztatták a magyar diplomatát, „a jelenlegi romániai belpolitikai helyzetben időszerűtlen” az újratemetés.

Nyírő József korábbi, spanyolországi síremléke
Nyírő József korábbi, spanyolországi síremléke

Azt is javasolták, hogy találjanak későbbi időpontot az eseményre.Ennek előzménye, hogy a napokban az Evenimentul Zilei napilapban megjelent cikk fasisztának és irredentának nevezte Nyírőt, aki a szerző állítása szerint személyesen románok gyilkolására buzdított Kolozsváron. A Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet ugyanakkor felszólította a román kormányt, akadályozza meg az író újratemetését, vonja vissza a Nyírőről elnevezett erdélyi iskolák nevét, mivel szerintük az író “a nemzetiszocialista, hungarista vonalat képviseli”. Füzes Oszkár nagykövet egyébként szerdai marosvásárhelyi látogatása során újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: Nyírő József nem volt sem románellenes, sem antiszemita.

 Nyirő József kitűnő történelmi regénye
Nyírő József kitűnő történelmi regénye

„Horthy idejében élt. Ilyen alapon az apukámat is horthystának lehetne nevezni, mert ő is akkor élt” – reagált a bukaresti magyar nagykövet egy román újságíró megállapítására, miszerint a „székely író horthysta volt”.Szász Jenő, az újratemetést helyben szervező Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke szerdán az MTI-nek azt mondta, nincs tudomása arról, hogy diplomáciai bonyodalmak alakultak volna ki a Nyírő-temetéssel kapcsolatban. A székelyudvarhelyi szervezők továbbra is arra készülnek, hogy május 27-én a városban újratemetik Nyirő Józsefet. Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi.

Amerikai-Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*