Warren Buffett 63 amerikai újság tulajdonosa lesz

Warren Buffett befektető vállalata, a Berkshire Hathaway csütörtökön bejelentette, hogy 142 millió dollárért többségi részvényes lesz a richmondi székhelyű Media Generalban.

Ezzel együtt Buffett országszerte összesen  63 újságot – köztük 25 napilapot – fog birtokolni, és az Egyesült Államok egyik legnagyobb kiadója lesz.
A Berkshire emellett további 400 millió dollárt hitelez a Media Generalnak – amelybe mintegy 20 százalék erejéig vásárolta be magát -, és megnyit számára egy 45 milliós hitelkeretet is. A bejelentés nyomán a felvásárolt cég részvényeinek ára 38,2 százalékkal emelkedett.


A sajtóbirodalmat a Berkshire új holdingja, a BH Media Group fogja irányítani. Az ügylet nem terjed ki a Media General tampai divíziójára, azt külön fogják értékesíteni.
A most a Buffett tulajdonába kerülő lapok közül a legnagyobb a 114 ezer előfizetővel rendelkező Richmond Times-Dispatch. A milliárdos napilapjait egy átlagos hétköznapon 800 ezer példányban fogják nyomni.
A Berkshire-nek eddig is voltak sajtóérdekeltségei: a vállalt birtokolja a Buffalo Newst, az Omaha World-Heraldot, és részesedéssel rendelkezik a The Washington Post kiadójában, valamint az ugyancsak újságkiadással foglalkozó Lee Enterprisesban is.
A lapok eladása után a Media General alapvetően televíziós társaság lesz, amely az NBC több leányvállalatát irányítja. A tévé sem ismeretlen terep a befektető számára: Buffett a nyolcvanas években segített a Capital Citiesnek az ABC felvásárlásában, és évekig az egyik fő részvényese maradt annak.

 

Pogár Demeter-MTI / Amerikai Magyar Hírújság, Papp Gabriella

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*