Felfüggesztené a pártok állami támogatását Orbán Viktor

A pártok 2013-14-es költségvetési támogatásának felfüggesztését javasolta Orbán Viktor a Fidesz országos választmányának – írja az Origo. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő megerősítette a hírportál értesülését, ami úgy tudja, hogy Orbán Viktor a költségvetés nehéz helyzetére hivatkozva vetette fel az ötletet. 

Az állami támogatás megszüntetése érzékenyen érintheti a pártok költségvetését, a pártok pénzügyi beszámolói szerint ugyanis a bevételük legnagyobb része, nyolcvan-kilencven százaléka az államtól származik. A pártok két jogcímen kaphatnak állami támogatást: közvetlenül, illetve alapítványaikon keresztül, és a támogatás nagyságát a választási szereplés alapján számolják ki.

Tavaly a Hivatalos Értesítőben szereplő adatok szerint több mint egymilliárd forintot kapott a Fidesz, a tagdíjakból közel 144 millió forint, adományokból közel 50 millió forint bevételük volt. Összesen 1,3 milliárd forintból gazdálkodhattak, vagyis állami támogatás nélkül idén kevesebb mint 300 millió forintja lett volna a pártnak.

Amerikai- Magyar Hírújság

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*