Elfogadta a parlament a távközlési adót

Az adót július 1-jétől vezetik be, ténylegesen pedig augusztustól szedik be a vállalatoktól. A telefonálások után havonta az első 10 perc adómentes lesz, efölött azonban minden perc 2 forinttal adózik, hasonlóan az SMS-ekhez és MMS-ekhez. Magánszemélyek esetén 700 forintban, cégek esetében 2500 forintban maximalizálják az adó mértékét.

Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc beszélgetés adómentes, de mentesül az adó alól a segélyhívás és az adománygyűjtő számok hívása. A kabinet évi 44,4 milliárd forint bevétellel számol a távközlési adóból. A Telenor azt közölte, hogy érvényesíti áraiban az új percalapú távközlési adót, amíg a szektort érintő két különadó közül az egyiket kivezetik. A Vodafone a jövő hét elején dönt az ügyben.

 

Eközben Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója arra számít, hogy fenntartható megoldás születik a távközlési adó vonatkozásában. Körülbelül a telefonálók negyedét érinti majd az adó, mert a telefonálási szokásokat jórészt a 10 perc alatti beszélgetés jellemzi Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter szerint.

Korábban a 3 Magyarországon működő nagy mobil cég egy sajtónyilatkozatot tett közzé, ami szerint rontaná a magyar vállalatok versenyképességét ennek az adónak a bevezetése, valamint olyan mértékben megváltoztatná a telefonálási szokásokat a társaságok szerint, ami az áfa kiesésével nem, hogy növelné a költségvetés büdzséjét, hanem épp, hogy csökkentené.

Amerikai Magyar Hírújság/orientpress hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*