Az IMF felfüggeszti kapcsolatait a hellénekkel

Megint elhasaltak a tőzsdék, idehaza a Bux több mint 1,5 százalékot vesztett, a legnagyobbat az OTP zuhant, de nyugat-európa és New York is jelentősebb eséssel fejezte be a tegnapi napot, ráadásul ma reggelre az ázsiai tőzsdék is nagy mínuszba fordultak. A rossz alaphangulatot még mindig a görögök gerjesztik és ezzel párhuzamosan az, hogy egyre jobban tartanak a befektetők az eurózóna felbomlásától. 

Este a Fitch lépett és leminősítette Görögország adósbesorolását, azzal az indokkal, hogy a választások után kialakult politikai helyzet miatt nőtt a kockázata annak, hogy Athén nem lesz képes fenntartani euróövezeti tagságát. Az IMF bejelentette, hogy a törvényhozási választásokig felfüggeszti kapcsolatait Görögországgal, és nem működik együtt az átmeneti kormánnyal. Ez azt is jelenti, hogy az IMF szakértői nem utaznak Athénbe a görög segélyprogram haladásának felülvizsgálatára.

Eközben a Moody’s hitelminősítő 16 spanyol bankot minősített le az ország gyengélkedő gazdasága, valamint az egyre romló pénzügyi helyzet, és a behajthatatlan hitel miatt, ráadásul a kormány kevésbé képes támogatni a bajba jutott hitelezőket. A szóban forgó pénzintézetek között van a Banco Santander, az eurózóna legnagyobb bankja, valamint egy nagy-britanniai leánybank is. Spanyolországban pang az ingatlanpiac, és a munkanélküliség tartósan magas, csaknem 24 százalékos, ráadásul a bankszektort különösen veszélyezteti az euróövezeti adósságválságnak való kitettsége. A tegnapi amerikai makroadatok nem lettek túl fényesek, ugyanis a vártnál többen igényeltek újonnan munkanélküli segélyt múlt héten, a két héttel korábbi számhoz viszonyítva stagnált az adat. Eközben visszaesett a philadelphiai régió feldolgozóipari teljesítménye májusban. 8 hónap után ez volt a szektor első zsugorodása, ennek oka főleg a megrendelések és a foglalkoztatottsági szint visszaesése. A nyersanyagárak megint padlót fogtak, az amerikai könnyűolaj 92 dollárig esett. A menedéknek tekintett arany ára viszont feljebb kapaszkodott, de ma reggelre szintén lefelé vette az irányt, az unciánkénti jegyzés 1570 dollár.

Ha felgyorsul a betétek felszámolása Görögországban, akkor az is lehet, hogy a helyi bankrendszer még a júniusi választásokig sem húzza ki az MKB Bank vezető elemzője szerint. A görög bankokból csak hétfőn több mint egymilliárd eurót vettek fel a betétesek. Kondrát Zsolt a Gazdasági Rádiónak azt mondta, hogy ha nem történik érdemi döntés a válsággal kapcsolatban, akkor rövid távon le kell zárni a görög bankrendszert.

Amerikai Magyar Hírújság/orientpress hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*