3. Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilm Fesztivál

Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul bejelentette, hogy 2012. május 24-én megnyílik a 3. Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilm Fesztivál. A Los Angeles-i főkonzulátus és a főkonzul személyes kezdeményezésére 2010-ben rendezték meg az első fesztivált.

A kísérleti jelleggel megrendezett fesztivál sikerén felbuzdulva a projekt továbbfolytatása mellett döntöttek.  2011-ben már hazai szakmai válogatás alapján állt össze a második fesztivál programja. Idén a fesztiválon bemutatásra kerülő filmek döntő többségét a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Szövetségének szakmai zsűrije válogatta ki. A Főkonzulátus a fesztivál megrendezésével arra törekszik, hogy a kiváló magyar dokumentumfilmeknek egy újabb nemzetközi bemutatkozási lehetőséget nyújtson a maga szerény eszközeivel. Valamennyi filmet angol felirattal mutatnak be.

A Főkonzulátus 2010-ben, az első fesztivál idején alapította meg a fesztivál közönségdíját, az „Ember Judit-díjat”. Ezt a díjat 2010-ben Csicsery György „N az egy szám – Erdős Pál portréja” című filmje nyerte. 2011-ben pedig Gulyás János „Civil jelentés” című filmje kapta meg ezt a díjat. A 2011-es fesztiválzárón jelen volt Ember Judit, a magyar dokumentumfilm egyik ikonjának Texasban élő lánya is, aki örömének adott hangot a magyar dokumentumfilmek kaliforniai bemutatását illetően. „Édesanyám büszke lenne rá!” – mondta. Az idei fesztivál „Ember Judit-díját” a közönség szavazati alapján a fesztivál zárónapján, június 3-án adják át. hasonlóképpen aznap kerül átadásra egy másik díj is, amelyet a William Fox Hungarian Film Club szakmai zsűrije ítél majd oda egy filmnek.

A 3. fesztivál szervezésében a Főkonzulátus partnerei: a Magyar Filmunió – International Division of the Hungarian National Film Fund, a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Szövetsége, a University of Southern California Filmművészeti Iskolája, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház, a Bunyik Entertainment, a William Fox Hungarian Film Club.

Bokor Balázs elmondta, hogy a május 24-iki nyitóestre a University of Southern California Filmművészeti Iskolájának nagypresztízsű Ray Stark filmszínházában kerül sor. A további vetítések a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban zajlanak le. A 3. Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilm Fesztivál  egy külön mottóval is rendelkezik: Wallenberg motívumok. 2012-ben világszerte megemlékeznek Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról, az évet Wallenberg Emlékévnek  nyilvánították. A fesztivál a Wallenberg Emlékévnek adózva bemutat számos Wallenberggel, a II. világháború során történt zsidómentéssel, a Holokauszttal kapcsolatos filmet is.

A fesztiválnak a főkonzulátus idén is külön facebook oldalat hozott létre, amelyen folyamatosan lehet követni minden, a fesztivállal kapcsolatos eseményt. Itt olvasható a fesztivál teljes programja is.https://www.facebook.com/3rdHungarianDocumentaryFilmFestivalInLosAngeles

Bokor Balázs hangsúlyozta, hogy a facebook által kínált lehetőségekkel egyre jobban élnek a filmfesztiválok terén is,  ezért elengedhetetlen az ott történő megjelenés. A tavalyi, második fesztivál facebook oldalát a szolgáltató statisztikája szerint kb. ötvenezer alkalommal látogatták meg.

Los Angeles-i magyar főkonzulátus

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*