Nyugati és keleti veterán autók, motorok

Egyesületük 10 éve jött létre, Borsod – Megyei Veterán Jármű Klub Egyesület néven alakultak. Már országosan is jól ismerik őket, közel 80 járművük van. A tagok saját maguk, önerőből újítják fel autóikat, motorkerékpárjaikat. A lelkes csapat összetétele közt megtalálható, asztalos, buszvezető, rendőr, orvos, nőgyógyász, jogász és szinte minden más szakterületről van egy-egy tagja a klubnak, aki a hobbijának él. Az egyesület vezetőjével Taksár Józseffel, Tamás István az Amerikai – Magyar Hírújság főszerkesztője beszélgetett.Fotó:Tamás István -  Amerikai-Magyar Hírújság– Mitől veterán egy autó, illetve mikortól lehet veterán?

– Kevesen tudják, hogy, harminc év alatt nem lehet veterán egy jármű. Viszont a harminc év fölötti kategóriákban van meghatározva, a jármű életkortól függően, de még tulajdonképpen a harminc évet betöltött is fiatal veteránautónak minősül. A veterán piacon jelenleg az első világháború előtti járművek a legértékesebbek. A szövetségnek van egy minősítő bizottsága, amely bizottság itt a megyében Miskolcon, minden hónapban egyszer minősítést tart. Ide, aki felújította a motorkerékpárját, vagy felújította autóját, az elhozhatja, és egy öttagú bizottság megvizsgálja, hogy az eredeti származásokból az eredeti prospektusoknak megfelelően lett -e felújítva, ahol a vizsgált jármű kap egy bizonyos százalékot. Ha viszont nem éri el azt a bizonyos százalékot, és nincs a járműnek veterán jellege, a régi alkatrészek vissza beépítése nem eredeti, akkor nem kap Ot-s rendszámot, az az Oldtimer rendszámot. Ha viszont megfelel, akkor tulajdonképpen a bizottság döntése alapján 5 év műszaki vizsgát kaphat, ha a műszaki vizsgán is megfelel.– Említetted, hogy önfenntartóak vagytok. Mennyire költséges szórakozás ez számotokra?

– Egy ilyen kivonuláskor is, mint ez a mai is, mindenki saját maga tankol. – Elmondanám neked, hogy a régi járművekre nem az a jellemző, hogy 4-4,5 litert fogyasztanak, hanem az, hogy kell mellé még az olaj is. Keverékolaj is kell, és ma már keverékolaj sem mindegy, hogy milyen. Elsősorban szintetikus olaj kell, hogy ne füstöljön, és a gyertyát ne szennyezze, mert itt is megvannak a műszaki követelmények. A fenntartás is költséges, mivel mindenki igyekszik járművét a garázsban, megfelelő helyen tartani. Olyan is van közöttünk, aki lakásban tartja a motorját, mert a garázsba nem fér be. Van, aki ebből él, és üzleti jelleggel újít fel veterán autókat és motorokat. Mi ezt az egyesület tagjai maximálisan elítéljük, hiszen számunkra ez egy hobbi tevékenység. Sok anyagi áldozattal jár ez nekünk, ami nagyban függ a járműtől is, hogy ki, mit újít fel.– Még a nyár elején vagyunk, milyen programokat terveztek, hol láthatunk újra benneteket?

A putnoki Gömör Expón történ bemutatkozásunk nagyon sikeres volt. Láthattak az érdeklődők a sportcsarnok előtt Miskolcon, de a Miskolci Majálison is ott vagyunk mindig. Szeretnek minket fesztiválokon, a miskolci napokon. Gyakorlatilag borsod megyében számtalan programba bekapcsolódunk. Nagyon sok meghívást kapunk vidékre is, ilyen a Gömör Megyei Fesztivál, de ott vagyunk Aggteleken, Jósvafőn a falunapon és még sorolhatnám neked…– A programotok zsúfolt, mivel sok helyre hívnak benneteket. Sikerül mindenhová eljutnotok?

– Ha nincs lekötve szerződésünk, igyekszünk minden meghívásnak eleget tenni. Amit pedig bevállalunk ott természetesen meg is jelenünk. Mindenütt úgy érezzük, hogy nagyon szeretik a járműveket. Főleg az idősebbek, akik ezt jobban meg is becsülik. A fiatalok még rácsodálkoznak egy-egy veterán járműre, hogy ez valóban egy magyar motor, vagy autó…

Fotó-szöveg: Tamás István Amerikai-Magyar Hírújság

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.