Nyeletlen baltaként zuhan az euró

Nyeletlen baltaként zuhan az euró – olvasható a Solar Capital Zrt. nemrégiben elindított, Solar Radar nevű szakmai blogján, amelyen tőzsdei, árupiaci termékekről, devizapiacról készített elemzéseket, kommenteket tesz közzé.

    A bejegyzés szerint május eleje óta, tehát nagyjából két hét alatt közel 5 százalékot veszített értékéből az euró a dollárhoz képest, ilyen mértékű zuhanásra pedig kilenc hónapja nem volt példa. Az okokkal persze mindenki tisztában van: Görögországban nem vezettek eredményre az előrehozott választások, túl sok parlamenti helyet szereztek a további megszorításokat ellenző pártok, így veszélybe került az Európai Bizottság, Európai Központi Bank és Nemzetközi Valutaalap alkotta trojkával tervezett megállapodás, és ismét felsejlett az államcsőd.

A történet – a választásoktól eltekintve – az elmúlt két évből ismerős lehet, a helyzet azonban az, hogy most tényleg nagy a baj. Az Európai Bizottság egyértelműen elzárkózott az engedményektől, az EKB állítólag nem támogatja tovább a görög bankokat, amelyekből mellesleg a lakosság talicskával tolja ki a pénzt, miközben a június 17-re kiírt választások sikerét továbbra sem garantálja semmi. Mindezek fényében egyáltalán nem meglepő, egy kissé azonban ijesztő, hogy megjelentek az olyan – önbeteljesítő jellegük miatt korábban került – elemzői vélemények, amelyek reális forgatókönyvnek tarják a görög bankrendszer összeomlását, az államcsődöt, sőt az eurózóna felbomlását is.
Ezek a hírek az euró szempontjából azért kifejezetten kedvezőtlenek, mert ha Görögország talpon is marad, a befektetői bizalomvesztés, illetve a kockázatéhség csökkenése tartós lehet, ami a közös európai pénz további leértékelődését vetíti előre. Ráadásul az EUR/USD árfolyam a görög események hatására múlt héten áttörte azt az 1,3-as lélektani határt, amelyről korábban háromszor is visszapattant, így a technikai szintek sem vetítenek előre semmi jót – állapítja meg a szakmai blog.

Amerikai Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*