Menekítik pénzüket a spanyolok is

A bajba jutott és állami tulajdonba vett spanyol bankból, a Bankiából menekítik pénzüket a pénzintézet ügyfelei, tudósított az El Mundo. Egy hét alatt mintegy 1 milliárd eurót vontak ki a bank ügyfelei.

A spanyol lap információi szerint múlt hét szerda óta mintegy 1 milliárd eurót vittek ki az ügyfelek számláikról. Az információk a bajba jutott pénzintézet vezetőségi üléséről szivárogtak ki, a bank eddig nem erősítette meg a lap információit. Tegnap a Bankia részvényeinek árfolyama közel 10 százalékkal került lejjebb, mivel a bank bejelentette, az előre jelzettnél később teszi közzé negyedéves számait. A befektetők attól tartanak, hogy a késés annak tudható be, hogy a pénzintézet a várakozásokhoz képest jóval nagyobb veszteségről számolhat be. A Bankiát a múlt héten vették állami irányítás alá, mivel kiderült, nem tudja kezelni azokat a veszteségeket, amiket a 2008-as spanyol ingatlanpiaci összeomlás okozott.
Bár egészen más okból, de Görögországban is jelentős számlapénzeket menekítettek ki az ügyfelek a pénzintézetekből. Mint ahogy arról tegnap beszámoltunk, 700 millió eurónyi betétet vettek ki Görögország bankjaiból a betétesek hétfőn, ami a betétállomány közel fél százalékos csökkenését jelenti egyetlen nap alatt. Ott a politikai bizonytalanság táplálja a bankrohammal kapcsolatos félelmeket.
Amerikai Magyar Hírújság/portfólió.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*