Washington az európai növekedésről

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter kedden üdvözölte, hogy az eurózóna országai a költségvetési szigorról a gazdasági növekedésre helyezik át a hangsúlyt.

“Már erősebb válságkezelő eszközökkel rendelkeznek, amely lehetővé teszi a számukra, hogy ahol kell, megteremtsék a nagyobb növekedés feltételeit” – jelentette ki Geithner az euróövezeti országokról.
A miniszter az Obama-kormány támogatásáról biztosította Európának azon erőfeszítéseit, hogy megtalálja a növekedés és a szigor közötti egyensúlyt.
“Üdvözölnünk kell ezt az új vitát a növekedésről Európában” – mondta Geithner.
A kedden beiktatott új francia elnök, Francois Hollande a kampánya során folyamatosan arról beszélt, hogy a fő hangsúlyt a növekedésre kell áthelyezni. Az adósságválság által legjobban sújtott euróövezeti országok – Görögország, Írország, Olaszország, Portugália és Spanyolország – szigorú takarékossági intézkedéseket vezettek be a költségvetési deficit lefaragása és a piac bizalmának visszaszerzése érdekében, ami azonban lelassította a régió növekedését és politikai feszültségekhez vezetett.

 


Geithner figyelmeztetett a “növekedésgyilkos szigor negatív spiráljára”, amely során a kormányok költségvetési megszorításokkal próbálják meg ellensúlyozni azt, hogy a növekedés hiánya miatt nő a deficit. Az amerikai pénzügyminiszter üdvözölte az európai infrastrukturális beruházásokat, és úgy vélekedett, hogy Németországnak, mint az európai gazdaság motorjának, huzamosabb ideig a régióátlagnál gyorsabb ütemben kell fejlődnie ahhoz, hogy elő tudja segíteni a többi ország versenyképességének visszanyerését.
Azzal kapcsolatban, hogy a választások után a Fehér Háznak és a kongresszusnak mindössze két hónapja lesz rá, hogy megakadályozza a korábbi kompromisszumkészség miatt kialakult, újabb recesszióval fenyegető, egyidejű és automatikus adónövelési és költséglefaragási kényszert, Geithner arra figyelmeztetett:
“Nem vezethetjük az országot abban a hitben, hogy a világnak örökké megmarad a bizodalma abban, hogy az amerikai politikai rendszer képes a cselekvésre”.
Az idei lesz zsinórban a negyedik költségvetési év, amikor az államháztartási hiány meghaladja az 1000 milliárd dollárt.
A George W. Bush elnök által nevezetett, szinte minden adófizetőre kiterjedő kedvezmények december 31-én lejárnak. Ugyanekkor lép életbe az automatikus, 10 évre szóló, 1200 milliárd dolláros takarékossági csomag, amely, ha a honatyák nem találnak más módot a deficit csökkentésére, a büdzsé minden területét egyformán érinti majd.

 

MTI – Pogár Demeter / Amerikai-Magyar Hírújság – Papp Gabriella

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*