Padlóra küldték a piacokat a görögök

Megint a görögök húzták le a hangulatot a tőzsdéken, még a vártnál jobb amerikai makroadatok sem tudták lelkesíteni a befektetőket. Görögországban ügyvivő kormányt neveznek ki az ország élére, majd új választást írnak ki. Mindez újabb bizonytalanságot szült a piacokon, a befektetők attól tartanak, hogy a görögök nem tudják majd fizetni egy hónap múlva lejáró adósságukat és kiléphetnek az eurózónából. 

Amennyiben június közepén a választások alapján megalakul az új kormány, annak villámgyorsan összhangot kell találnia az EU/IMF-fel, hogy megkaphassa a következő hitelrészletet, ezért cserébe viszont még azt megelőzően el kellene fogadnia egy 11 milliárd euró körüli újabb költségvetési megszorító csomagot. Eközben Görögországban 6,2 százalékos, azaz igen mély recesszió volt az idei első negyedévben éves alapon.

A görög lakosság túlnyomó többsége ragaszkodik ugyan ahhoz, hogy hazájuk bent maradjon az euróövezetben, ám ennek árát, a szigorú takarékossági intézkedések és megszorítások képében nem hajlandó megfizetni. Brüsszelben 50 százaléknál nagyobb esélyt adnak annak, hogy Athén rövidesen kiválik az eurózónából.

Tovább zuhantak a nyersanyagárak is, az amerikai könnyűolaj most 93 dollár alatt van, a Brent 111 dollár környékén áll, ebben szerepet játszik, hogy a vártnál nagyobb mértékben nőtt az amerikai olajtartalék múlt héten.Ezzel párhuzamosan az arany ára is tovább süllyedt. Az unciánkénti jegyzés 1537 dollár, az ezüst ára pedig 28 dollár alá került. Mérsékelte az esés mértékét a piacokon, de nem fordította meg a kereskedés negatív irányát a német GDP adat, amely szerint a legnagyobb uniós gazdaság 0,5 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévhez képest. Ami pedig az amerikai makroadatok illet. Áprilisban mindössze 0,1 százalékkal nőtt a kisker forgalom.Az adatközlés megfelelt a vártnak, így beigazolódott, hogy a korábbi átlagosnál meleg időjárás, valamint a húsvéti időszak előtti vásárlások után megtorpant a fogyasztási hajlandóság. A Fed index pedig az áprilisi 6,6 pontról 17,1 pontra ugrott, eközben kétéves csúcsra emelkedett a lakásépítési hangulat-index. Közben a forintot is a mélybe lökték a görögök, az euróval szembeni jegyzés mostanra 294 forint fölé került, az euró pedig 1,2727-ig gyengült a dollárral szemben és most is nagyjából itt áll a keresztárfolyam. Eközben egy svájci frankért pedig bőven több mint 245 forintot kell adni a bankközin. A Bux is gyengült az OTP vezetésével és az ázsiai tőzsdéken is lehúzták a görögök.

Amerikai Magyar Hírújság/ orientpress hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*