Ilyet még tuti nem láttál!

A Florida Állambeli Everglades mocsaraiban egyre növekvő problémát okoz az idegen fauna térhódítása. A legnagyobb nyilvánosságot, hírverést talán a gyökeret vert tigrispiton (Python molurus bivitattus) populáció kapta, noha az igazsághoz hozzátartozik, hogy számos más, nem őshonos hüllőfaj, sőt madarak is elszaporodtak az utóbbi időben. Az Everglades mocsarában az egyik legnagyobb kígyó amit valaha találtak Floridában,  egy öt méter hosszú python. A hatóság közleménye szerint  a tigrispiton (Python molurus) populáció száma a becslések szerint mára elérheti a 150.000-ret

Florida tradicionálisan Amerika leghüllőkedvelőbb államai közé tartozik, meg merem kockáztatni itt lehet a leggyakoribb a hüllőtartás a tengerentúlon. Figyelembe véve Florida sajátos természeti adottságait (trópusi élőhelyekhez hasonló környezeti viszonyok és gyakori természeti katasztrófák) valójában kevéssé meglepő, hogy pont itt alakult ki egy invazív, az őshonostól idegen hüllőpopuláció. A legfőbb problémát a hírek szerint a tigrispitonok okozzák, melyek szorgalmasan pusztítják az őshonos emlősöket és madarakat. Az elmúlt években számos program indult a pitonok kitelepítésére, de valójában minimális az esély rá, hogy ezek az erőfeszítések sikerrel fognak járni, hiszen képtelenség felügyelet alatt tartani egy több, mint 6000 km²-es területet.

A közelmúltban azonban még váratlanabb esemény történt. Megjelent ugyanis az afrikai sziklapiton (Python sebae) is a területen, melyből állítólag legalább öt példányt találtak.

A floridai állatkereskedések kedvelt árucikke a tigrispiton kölyök. Ám a nyolc méteresre is megnövő jószágokat a gazdáik sokszor a környékbeli mocsarakban engedik szabadon, amivel óriási károkat okoznak a természetnek.  Kevesebb, mint ötezer forintnak megfelelő összegért már hozzájuthat bárki egy hüllőcsemetéhez. De legtöbben nem gondolnak arra, hogy az akár embereket is elfogyasztó állatok nyolc méter hosszúságúra is megnőnek, és rendkívüli étvággyal bírnak. A gránit tigrispitonok (Phyton molurus bivittatus) így kerülnek be a floridai Everglades nemzeti park szubtrópusi mocsaraiba, ahol felelőtlen gazdáik megszabadulnak tőlük. A hatóságok egyre több kígyóra bukkannak a számukra egyáltalán nem természetes élőhelyen, ahol aztán azok a tápláléklánc tetejére kerülve King Kong kontra Godzilla típusú harcokat vívnak az őshonos kajmánokkal.

De nem csak a kajmánokra, hanem a háziállatokra és a gyerekekre is veszélyes lehet a fűben meglapuló, ám rendkívül gyorsan támadó hüllő, mely harapás után elszorítja áldozata nyakát. Ezért a floridai vadállatokkal foglalkozó bizottság rendkívül szigorú, a lőfegyverek tartásához hasonlatos intézkedések bevezetését fontolgatja, hogy megállítsák a tigrispitonok kereskedelmét az államban.

Ezzel is szeretnék akadályozni a kényelmetlenné vált egyedektől való megszabadulás káros következményeit. Ezen kívül tervezik a kötelező chipesítést, és a rendszeres vizsgálatokon való, kötelező részvételt, sőt a börtönbüntetést is. A hatóságok kutyákat képeztek ki a kígyók felkutatására, valamint hét nőstény állatot nyomkövetővel láttak el, hogy a párzás idején még több elszabadult jószágot tudjanak befogni. Hiszen egy példány akár két-három évtizedig is elél, és évente akár húsz utódot is képes a világra hozni.

A tényleges problémát az Everglades-ben tehát nem a hibridizáció és egy új “szuperóriáskígyó” megjelenésének a lehetősége okozza, hanem pusztán a sziklapiton felbukkanása, amelyek a tigrispitonhoz hasonlóan szintén invazív faj, nagy mérettel és táplálékigényekkel rendelkezik, ezért további veszélyt jelenthet a helyi faunára.

Amerikai Magyar Hírújság

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*