Büntetik az SMS-ezést

A New Jerseyben lévő Fort Lee lakosait bírságolják meg rendőrök, ha SMS-ezés miatt nem figyelnek arra, hogy merre mennek, hova lépnek. A szigor célja a balesetmegelőzés. Az idén eddig már több mint húsz SMS-ező gyalogost ütött el autó a városban.

A menet közbeni írásos “szövegelés” tilalma hat hete lépett életbe, eddig 117 gyalogost bírságoltak meg, a büntetés felső határa 85 dollár (17 ezer forint) – adta hírül a brit Metro újság.

A New York-i Egyetem tudósai egyébként vizsgálták is már az SMS-ezés “gyalogoseltérítő” hatását. Mobiltelefont nyomtak kísérleti alanyaik kezébe, akiknek azt bámulva kellett gyalogolniuk egyenes vonalban. Az alanyok egyik felének írnia is kellett, a másiknak csak tilos volt felpillantani a telefonról. Az író csoport tagjai 60 százalékkal gyakrabban tértek le az egyenes útról. Igaz, vannak már olyan mobiltelefon applikációk, amelyek a kamera segítségével a kijelzőkön mutatják az utat az SMS-ez őknek. Fort Lee-ben még ezek használatát sem nézik el.

Emellett az Amerikai Egyesült Államok közlekedési minisztériuma arra kéri az autógyártókat, hogy olyan, műszerfalba épített vezérlőpaneleket tervezzenek, amelyek blokkolják a felhasználók hozzáférését a Facebookhoz és a Twitterhez, amíg a jármű mozog.  Valós problémáról van szó, hiszen a statisztikák szerint 2010-ben az USA-ban a közúti balesetek tíz százalékát az okozta, hogy valami elterelte a vezető figyelmét. Ráadásul a gyártók egyre több kütyüt építenek az autókba.

Az Autógyártók Szövetsége szerint a mostani ajánlások ellentmondanak a minisztérium által 2002-ben kiadott, azóta kétszer frissített brosúrának, ráadásul nem is egyeztettek az autógyártókkal. Az előrejelzések szerint idén 5,8 millió autót (29 százalék) adnak el beépített tech funkciókkal, 2026-ra pedig az összes kocsi ilyen lesz.

Amerikai Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*