Botswanában lövöldözött a spanyol király

Botswana területén nem törvényellenes az elefántok vadászata, azonban nagyon szigorúan szabályozzák, és számtalan engedély szükséges egy-egy állat kilövéséhez. I. János Károly királynak ugyan volt engedélye, azonban tette több szempontból is felháborodásra ad okot, hiszen az elefánt Afrika és Ázsia legnagyobb részén védett faj, igaz Botswanában a populáció száma meghaladja a 130.000-et. Azonban a WWF Spanyolország tiszteletbeli elnökeként még súlyosabban kerül megítélésre az uralkodó elefántvadászata. 

A nemzetközi felháborodást kiváltó eset után a WWF nyílt levélben szólítja fel a királyi családot az eset magyarázatára, és személyes találkozót sürgetnek. Juan Carlos del Olmo, a WWF Spanyolország főtitkára így fogalmaz: “Levelemmel szeretném kifejezni a WWF mély aggodalmát és rosszérzését a fejleményekkel kapcsolatban, amely Spanyolországban és világszerte is nagy port kavart. Az elefántvadászatot partnereink és a lakosság is mélyen elítéli, még akkor is, ha ez szabályosan, engedéllyel történt.”


A WWF több mit ötven éve küzd fajok és élőhelyeik védelmében. Az elefántok megóvása érdekében tett legfontosabb lépésként 2000-ben indította útjára az Afrikai Elefánt Programot, amelynek keretében a helyi lakosokat bevonva küzdenek az állatok élőhelyének fenntartásáért. A helyi közösségek fejlesztése mellett olyan projekteket támogatnak, amelyek elősegítik a lakosok jobb életkörülményekhez jutását, foglalkoznak azzal, hogy az elefántok és az emberek képesek legyenek együtt élni, és harcolnak az elefántcsont illegális kereskedelme ellen. “Ez a sajnálatos esemény nemzetközi felháborodást váltott ki és mélyen lesújt bennünket az eset, amely súlyos károkat okoz a WWF számára, hiszen a negatív közhangulat és ellenérzés a szervezet hitelességét is veszélyezteti, amelyet 50 év kemény természetvédelmi munkájával építettünk fel olyan fajok védelméért, mint például az elefánt.” – zárja gondolatait a főtitkár.

Forrás: WWF

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*