Náci életképek a holokauszt árnyékából

Balról jobbra: Dr. Josef Mengele, Rudolf Höss, Josef Kramer és egy ismeretlen tiszt

Egyedülálló fotók kerültek a Washingtoni Holokauszt Múzeum birtokába: a fényképek az auschwitzi haláltáborban készültek és a horror árnyékában pihenő náci vezetők vidám életképeit örökítik meg. A 116 fényképet tartalmazó albumot az amerikai katonai hírszerzés egy olyan egykori tisztje adományozta a múzeumnak, aki a fotókat 60 éve találta Németországban. Az 1944 májusa és decembere között a koncentrációs táborban készült ritka felvételeken SS-tisztek és náci tisztviselők láthatók. A karácsonyi összejövetelen, kirándulásokon, közös éneklésen és egyéb alkalmakkor készült képek arról tanúskodnak, hogy a náci tisztek és feleségeik önfeledten pihentek, miközben közvetlen közelükben gőzerővel üzemeltek a halálgyár gázkamrái és krematóriumai. Nézze meg az albumokat a múzeum oldalán!A fotók azért is különleges értékűek, mert bár az 1945. január 27-én a szovjet hadsereg által felszabadított auschwitzi tábor egyike volt a leghírhedtebb megsemmisítő táboroknak, mindeddig csak néhány eredeti felvétel került elő a náci korszakból. Az amerikai felderítő tiszt által évtizedeken át őrzött albumot Karl Höcker, a táborparancsnAz egyik fotón 70 mulató SS-tiszt körében látható Josef Mengele tábori orvos, aki borzalmas kísérleteket végzett a rabokon. Mengele mellett ott van a képen Rudolf Höss, az Auschwitz-komplexum alapító parancsnoka, aki bevezette a Ciklon B-vel történő elgázosításokat és a róla elnevezett akció keretében a magyar zsidók megsemmisítését irányította, valamint Josef Kramer, aki 1944 májusától az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábor parancsnoka, és a magyar zsidók kiirtásának egyik fő felelőse volt.
A Washingtoni Holokauszt Múzeum közlése szerint a Mengelét ábrázoló fényképek – nyolc ilyen van az albumban – az első előkerült eredeti fotók, amelyek Auschwitzban készültek az orvosról. Sara Bloomfield, a múzeum igazgatója szerint “nehéz felfogni, miféle emberek vezették ezeket a táborokat (…) hogyan látták magukat”.Balról jobbra: Dr. Josef Mengele, Rudolf Höss, Josef Kramer és egy ismeretlen tiszt Ezek az egyedülálló fotók segítenek megeleveníteni azt az önelégült világot, amelyben a körülöttük levő világ kimondhatatlan szenvedéséről tudomást sem vevő náci vezetők éltek. Bloomfield szerint a fotók fontos adalékot jelentenek a népirtást elkövető emberek pszichológiájának megértéséhez.
Az auschwitzi albumot a múzeumnak adományozó amerikai katonatiszt a nyáron elhunyt, kérésére nevét nem közölték. A világ eddig egyetlen Auschwitz-albumot ismert, azt, amelynek képeit SS-fotósok készítették 1944 tavaszán a táborba érkező magyar zsidókról. A Washingtoni Holokauszt Múzeum nem tervezi az új album kiállítását, de a képek megtekinthetők az intézmény honlapján (www.ushmm.org).

(Amerikai-Magyar Hírújság/Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*