Újabb megszorításokat vezet be Spanyolország

Mariano Rahoy kormánya tegnap a banki tevékenységet szabályozó törvénytervezetet jelentett be, melynek értelmében a bankoknak egy 30 milliárd eurós tartalékot kéne elkülöníteniük a bedőlt hitelek fedezésére. A növekedés és adósságleépítés ördögi körében vergődő Spanyolország a héten bejelentette, hogy állami mentőövvel siet bankjai megtámogatására. 

Spanyolország alapproblémája a válság kitörésekor nem az államháztartás volt (hiszen a költségvetés kifejezetten jó pozícióban volt, és az államadósság szintje is alacsony volt), hanem Írországhoz hasonlóan az ingatlanpiaci buborék, amelynek kipukkanása óriási veszteségeket okozott a bankszektornak – írják a CIB Bank elemzői. A bankválság kezelésének a mellékhatása azonban a jelentősen megemelkedő deficit és a megugró államadósság volt. A spanyol kormány komoly költségvetési kiigazító és reform programot indított el, a magánszektor hiteleinek leépülése és a fiskális szigor azonban együttesen mély recesszióba lökte a gazdaságot. Az ingatlanpiacon a kiigazítás azonban jóval lassabban halad, mint Írországban, a recesszió, a 25 százalék körüli munkanélküliségi ráta pedig tovább rontja a bankszektor portfolió minőségét és emeli a hitelezési veszteségeket.Becslések szerint a bankszektor rosszhitel állománya 185 milliárd euró körül mozog, míg más becslések szerint a bankoknak körülbelül 100 milliárd eurós állami segítségre lesz szükségük. Ennek első lépéseként a spanyol kormány a héten gyakorlatilag államosította a negyedik legnagyobb pénzintézetet, a Bankiát. A bankmentő tervek viszont kétségessé teszik a költségvetési vállalásokat, emelik az államadósságot, így erősíthetik a spanyol helyzet fenntarthatóságával kapcsolatos aggodalmakat, illetve azokat a spekulációkat, melyek szerint az ország hamarosan IMF mentőövre szorulhat.

A Brüsszeli Bizottság legfrissebb előrejelzése szerint az idei évben 1,8 százalékkal csökken a GDP, és egyetlen valutauniós országként jövőre is recesszióban marad a gazdaság, miközben a költségvetési hiány –a már korábban megemelt 5,3 százalékkal szemben – idén és jövőre is meghaladja a GDP 6 százalékát.

Amerikai Magyar Hírújság/Orientpress

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*