Svájci bankokat perelnek a zsidók vagyonának eltüntetése miatt

Elhúzódó per indulhat amiatt, hogy a svájci bankok több tízezer zsidó ügyfél bankszámláját szüntették meg a Harmadik Birodalom vezetése idején. A felpereseket képviselő ügyvéd szerint a kár elérheti a 6 milliárd dollárt is.

A nácik uralma idején mintegy hétmillió bankszámlát nyitottak Svájcban, ezek közül 60 ezret zsidók indítottak. A zsidók ily módon a vagyonukat akarták kimenteni, azzal a szándékkal, hogy a világháború után visszakövetelhessék azokat. A héten indult meg az a per, amelynek az a vádpontja, hogy a svájci bankok rendszeresen eltitkolták és megszüntették a banki feljegyzéseket, megakadályozandó a bankszámla-tulajdonosokat abban, hogy visszaköveteljék vagyonukat.

Évekkel később kiderült, hogy az újonnan nyitott bankszámlák közül hárommillió egyszerűen megszűnt. „Eltüntek és elégették őket. Eltüntették a bizonyítékokat” – közölte a felperesek ügyvédje, a nemzetközi jogra specializálódott Roland Roth, aki az izraeli károsultakat képviselve perelte be a svájci bankokat – írja a Haaretz című izraeli napilap.

A svájci bankok gyakorlatára először a svájci Christoph Meili hívta fel a figyelmet 15 évvel ezelőtt. Meili ekkor azt állította, hogy banki tisztviselők eltüntették azon elhunyt ügyfelek számláit, akiknek örökösei tartózkodási helyéről nem voltak információik. Roth becslése szerint a bankok 6 milliárd dollárral tartoznak az örökösöknek.

Amerikai Magyar Hírújság

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*