Görögtüzek gyúlnak Európában?

Ügyvivői kormánya lehet Görögországnak, ha az államfőnek rövid időn belül nem sikerül megállapodnia a pártok vezetőivel egy új kormányról – adta hírül az orosz hírügynökség. A szocialisták vezetője visszaadta kormányalakítási megbízását az államfőnek, miután neki sem sikerült megállapodnia a legerősebb pártokkal. Ha ez a köztársasági elnöknek sem sikerül, akkor 30 napon belül ki kell írnia az újabb választásokat, és erre az időre ügyvivői kormányt kell kineveznie.


Május 17-ig alakulhat meg az új görög kabinet, ha ez nem jön létre, akkor új választások kiírására kerül sor. A nagy hévvel nyilatkozó Alekszisz Tsziprasz a hét közepén még az EU-IMF megszorító csomag teljes eltörlését hirdette, azonban csütörtökre valamelyest visszafogta a gyeplőt. Az Equilor elemzői szerint a jut is, marad is politika lesz a jellemző a következő hetekben. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a 130 milliárd eurós nemzetközi hitel második törlesztő részlete (5,2 milliárd euró) nélkül a május közepén fizetendő 435 millió eurónyi kötvény törlesztése meghiúsult volna.

Bár egy esetleges görög csőd gazdasági hatásai nem lennének már jelentősek, a pszichológiai negatív hatás hozhat még nyomást a piacokon a nagyobb problémás országok, Spanyolország, Olaszország kamatszintjeinek emelkedésén keresztül. Kedvezőbb forgatókönyv esetén (koalíció megalakulása) a befektetői hangulat érezhetően javulna és a befektetők meghúznák a piacokat.

Amerikai Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*