Több a külföldi kém Amerikában, mint a hidegháború idején

Több külföldi kém tevékenykedik ma az Egyesült Államokban, mint a hidegháború tetőpontján – mondta Hank Crumpton, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori magas rangú tisztje a CBS News hírtelevíziónak.

A CIA terrorizmuselhárító központjának volt igazgatóhelyettese – aki a belföldi kémelhárítási műveletek irányításával is foglalkozott – a vasárnap adásba kerülő interjúban felhívja a figyelmet az Egyesült Államokat nap mint nap fenyegető veszélyre, nevezetesen arra, hogy a világ több nagy állama – különösen Kína – rendkívül kifinomult hírszerzői és rendkívül agresszív titkosszolgálati tevékenységet folytat.”Megkockáztatom azt a feltételezést is, hogy ma amerikai földön több külföldi hírszerző tiszt dolgozik az amerikai érdekek ellen, mint akár a hidegháború tetőpontján” – állította a szakértő az interjúból a hírtévé honlapján közölt előzetes szerint.

Crumpton úgy ítéli meg, hogy rendkívül nagy veszélyt jelent Amerika számára az al-Kaida terrorszervezet. A volt CIA-tiszt – aki a 2001. szeptember 11-i terrorcselekményekre válaszként szervezett amerikai titkosszolgálati műveleteket irányította – különösen az al-Kaida jemeni, Száhel-övezetbeli és szomáliai jelenléte miatt aggódik. A volt CIA-tiszt arra is kitért, hogy az al-Kaida szerinte könnyen visszatérhet Afganisztánba, ha az amerikai csapatkivonást túl gyorsan hajtják végre. Borúlátását arra alapozza, hogy az amerikaiak túl sok hibát követnek el, a kabuli kormány pedig gyengekezű és korrupt.

Amerikai Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*