Eltörlik a cölibátust Írországban?

A cölibátus eltörlése és a nők pappá szentelése jelenthet megoldást a pedofilbotrányoktól megtépázott írországi katolikus egyház problémáira – állapították meg azon a dublini tanácskozáson, ahol az ír katolikus egyház részéről több mint ezer hívő és pap vett részt.  

Írországban 64 év a katolikus papok átlag életkora, így húsz éven belül nem lesz elég pap az egyház szolgálatában – közölte összeállításában az MSNBC amerikai televízió hírportálja. Brendan Hoban, a Katolikus Papok Szövetségének elnöke elmondta; míg korábban nagy érdeklődés övezte ezt a hivatást, ma egyre kevesebben választják. “Ha nincsenek papok, akkor nincsen oltáriszentség, és nincsen mise. Tudni akarjuk, hogy mi a B-terv” – tette hozzá.Húsz évvel ezelőtt még tíz papi szeminárium működött a szigetországban, ma már csak egy van, 65 hallgatóval. A tanácskozás résztvevői megállapították, hogy reformok nélkül az ír katolikus egyház két évtizeden belül el fog tűnni.

A Katolikus Papok Szövetsége részben a cölibátus megszüntetésében és a papok nősülésének engedélyezésében látja a megoldást. Az írországi szervezet azt javasolja a katolikus egyháznak, hogy fogadja vissza azokat, akik házasságkötésük miatt kényszerültek elhagyni a papi pályát. A szövetség nemrég készített felmérése szerint az ír katolikusok 90 százaléka támogatja,  hogy a papok házasságot köthessenek. A felmérés szerint a hívők többsége, 77 százaléka támogatná nők pappá szentelését. A Katolikus Papok Szövetsége szerint pozitív hatással lenne az egyházra, ha a döntéshozatalban nők is részt vennének. A tanácskozásra azt követően került sor, hogy nemrég kiderült: az írországi katolikus egyház legfőbb elöljárója, Sean Brady bíboros nem lépett fel a pedofil bűncselekmények ügyében, jóllehet tudomása volt a visszaélésekről.

Amerikai Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*