Első sikeres elfogó kísérlet a haditengerészet új rakétájával

Az amerikai haditengerészet végrehajtotta az első sikeres elfogó kísérletet legújabb rakétaelhárító rakétájával – jelentette be a védelmi minisztérium.

A kísérletet Hawaii közelében hajtották végre helyi idő szerint még szerda éjjel a Raytheon cég által gyártott, a Lake Erie rakétacirkálóról indított Standard Missile-3 típusú elfogó rakétával – közölte a Pentagon Rakétavédelmi Ügynöksége (MDA). A célpont egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta volt, amelyet a Kauai szigeten lévő csendes-óceáni rakétalőtérről indítottak. Ezzel a pontosan SM-3 Block 1-B elnevezésű elfogó rakétával végzett első kísérlet kudarcot vallott tavaly szeptemberben.


A legújabb típusú elfogó rakéta az Egyesült Államok és Európa védelmére tervezett rakétaelhárító pajzs egyik kulcselemét alkotja. Washington azt tervezi, hogy 2020 körül kiépíti az időközben folyamatosan hatékonyabbá fejlesztett SM-3-asokból álló rendszert, amely képes lesz védelmet nyújtani az esetleg Iránból vagy Észak-Koreából indított rakéták ellen. “Az első észlelések szerint az összes alkotóelem a terveknek megfelelően működött” – közölte az ügynökség. A kísérletről rövid videofelvételt is közzétettek.

Amerikai Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*