Több mint ötven darabos szoborpark készül Balatonalmádiban

Több mint ötven darabos szoborpark épül Balatonalmádiban, a Szent Erzsébet ligetben, amelyhez Európa minden nemzetétől alkotásokat kérnek; a tájépítészet hamarosan befejeződik a parkban. Veszeli Lajos festőművész, ötletgazda szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a Külügyminisztérium segítségével veszik fel a kapcsolatot Európa 26 országával.

Arra kérik a külképviseleteket, hogy menedzseljék országaikban a kulturális minisztériumokhoz érkező magyar felhívást. A balatonalmádi, Kézfogás elnevezésű Európa Szoborparkhoz minden nemzettől várnak egy-egy, az adott országot jelképező, megjelenítő alkotást, így a park az európai országok művészetét jeleníti meg. Veszeli Lajos úgy véli, hogy körülbelül húsz ország fogja képviseltetni magát a szoborparkban. Emellett további mintegy tíz szobrot azoktól a művészektől kérnek, akik a tavaly húszéves Balaton Tárlaton díjat nyertek. Mivel a szobrok felajánlások, előállítási költségükhöz gyűjtést szerveznek és szponzorokat kutatnak fel; egy cég például három szobor elkészítésének költségét is finanszírozza. A szobor örökbefogadó neve megjelenik az alkotáson – magyarázta Veszeli Lajos.

A park 53 darabosra tervezett sorozatának fennmaradó része egy balatonalmádi műhelyben készül majd, ahol Fáskerti István szobrászművész vezetésével egy főiskolás csapat fog neki a munkának és olyan közéleti alakok portréit faragja ki, akik Balatonalmádi történelmének részesei voltak, így például Óvári Ferencét vagy Vajnai Aurélét. A szoborpark kialakításához, tájépítéshez, a szobortalapzatok elkészítéséhez 34 millió forintot nyert pályázaton a város. Az ötvenmillió forintos beruházás során térvilágosítás, pihenőhelyek, sétautak, színpad, kerékpárosoknak ivókút készül, felfrissítik a liget zöldterületeit is, díszbokrokat, fákat ültetnek. A tájépítési munkálatok júniusban befejeződnek és nyárra néhány szobor is látható lesz már a parkban – ígérte Veszeli Lajos. A park az elképzelések szerint teljes pompájában jövő nyáron várja a látogatókat.

Amerikai Magyar Hírújság/MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*