Az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok 90 éve

Május 10-én az Amerikai Nagykövetség és a magyar Külügyminisztérium közös szervezésében megrendezett konferencián az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok történetéről és jövőjéről hangzottak el beszédek és előadások. A konferenciának a Közép-európai Egyetem adott otthont.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet beszédében elmondta: 

“A konferencia címével ellentétben az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolatok sokkal messzebbre nyúlnak vissza, mint kilencven év. Az amerikai forradalom során egy magyar – Kováts Mihály, vagy Michael – hozta létre az amerikai lovasságot, s maga is elesett a háborúban. Holnap ellátogatok szülővárosába, Karcagra, hogy tisztelettel adózzak neki és tetteinek, melyekkel hozzájárult az Egyesült Államok függetlenné válásához és megalapításához. A forradalom hadseregének nyújtott magyar segítség a katonai együttműködés egyik első példája volt, s a magyar és amerikai katonák ma ismét egymás mellett szolgálnak. Akár az afgán biztonsági erők kiképzéséről, akár a Pápai Légibázisról felszálló C-17-esekről vagy a Magyarországon vagy az Egyesült Államokban rendezett közös gyakorlatokról beszélünk, az együttműködés és a közös elkötelezettség révén erősebbé válnak mindkét ország egyenruhás férfiai és női. A héten az atlanti szövetség európai főparancsnokának társaságában Afganisztánba látogattam, ahol találkoztam a Magyar Honvédség kabuli és Mazr-e-Shari-i bázisain szolgáló tagjaival. Tudom, hogy országuk büszke rájuk, és hatalmas büszkeséggel töltött el engem, hogy az Egyesült Államok nevében megköszönhettem áldozatukat, nehéz munkájukat és bátorságukat.

Ludányi professzortól hallottunk ma az amerikai magyarok közösségéről, mely oly sok területen gazdagította az amerikai társadalmat. Hollywoodi színészektől és színésznőktől kezdve New York állam korábbi kormányzójáig, George Patakiig, vagy az Air Lease Corporation igazgatójáig, Stephen Udvar-Hazyig az amerikai-magyar kapcsolatok története tele van bevándorlók sikertörténeteivel. Sokuk szerény javakkal érkezett az Egyesült Államokba, és ott új otthonra talált. Olyan otthonra, mely lehetőségeket és kiteljesedést biztosított nekik, s annak esélyét, hogy értelmes módon gazdagíthassák a társadalmat. És sokan közülük visszatértek Magyarországra, hogy az Atlanti-óceán innenső oldaláról építsenek hidakat népeink között. A Közép-európai Egyetem az ilyen hidak ékes példája, csakúgy, mint a Magyar-Amerikai Fulbright Bizottság, mely holnap ünnepli saját jelentős évfordulóját.

Hallhattak ma sikertörténeteket is az elmúlt kilencven évből, mint például Matthew Nimetz felkavaró visszaemlékezését Szent István koronájának visszahozataláról, vagy Jeszenszky és Blinken nagykövetek beszámolóit a transzatlanti kapcsolatok elősegítésére irányuló személyes erőfeszítéseikről. Hallhattak azokról az évekről is, például Meszerics Tamás professzortól, amikor talán nehezebb volt kapcsolatokat s küzdelmes volt közös alapokat találni. Horn Gyula híres tettére emlékezve, amint drótvágóval ment az osztrák határ elektromos kerítéséhez, azt a győzelmet és bátorságot ismerjük el, amely a kommunizmus összeomlásához és a hidegháború végéhez vezetett, majd végső soron Magyarország tagfelvételét eredményezte a legfontosabb nyugati szövetségekbe.

Ma, két évtizeddel később nem kétséges, hogy a közös alapok szilárdak és mélyen gyökereznek. Összeköt bennünket az emberi jogok, a demokrácia és a nemzetközi stabilitás iránti közös tisztelet, s mint barátok vitathatjuk meg az esetleg felmerülő nézeteltéréseket. Elmondhatom Önöknek, hogy a budapesti Amerikai Nagykövetség és a washingtoni Magyar Nagykövetség, csakúgy, mint fővárosaink, minden egyes nap együtt dolgoznak azon, hogy kapcsolatunk tovább virágozzék. Az üzleti kapcsolatoktól a katonai együttműködésen át a kulturális csereprogramokig igazán sok mindenre büszkék lehetünk. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy e régió sikeres demokratikus átalakulása és a nyugati szövetségekbe való integrálódása után partnerekként és szövetségesekként az a feladatunk, hogy példaként szolgáljunk a felemelkedőben lévő demokráciáknak, s inspiráljuk azokat, akik arra vágynak, hogy országukban ilyen átalakulás kezdődjön.

Az, hogy minden kérdésről párbeszédet folytatunk, beleértve a magyarországi reformfolyamatok hatását is, igazán annak a jele, hogy a népeink közötti kötelékek erősek. Tanúja voltam, hogy a magyar kormány hozzáértő és elszánt tagjai milyen szenvedéllyel és eltökéltséggel igyekeztek megküzdeni a világ nagy részét sújtó gazdasági krízissel. Tudom, hogy egy jobb és erősebb Magyarország iránti vágy vezeti őket, s tudom, hogy az Egyesült Államok iránytűje is ugyanabba az irányba mutat. S ha néha fel is merülhetnek különbségek, biztos vagyok benne, hogy a közös értékek és elvek segítenek bennünket abban, hogy az előttünk álló munkára koncentráljunk.

Fang helyettes államtitkár azt mondta ma délelőtt, hogy a népeink közötti kölcsönös megértés kiépítése kritikus az országaink közötti szoros és produktív kapcsolat fenntartásában. Ezért amilyen fontos a magyar kormánnyal végzett munkánk, ugyanolyan fontos a civil társadalommal és az egyes emberekkel kiépített kapcsolat is. Számos oktatási csereprogram sok magyar résztvevője nyert bepillantást az amerikai életbe, s új tapasztalatokkal és tudással gazdagodva tértek vissza Magyarországra, hogy mindkét országnak hasznára váljanak.

Végezetül néhány személyes megjegyzés. Ahogy sokan Önök közül tudják, több mint két éve vagyok már Magyarországon, és nem titok, hogy nagyon élvezem, hogy ebben a figyelemre méltó és gyönyörű országban élhetek. Táncoltam magyar táncokat a Hortobágyon, és átúsztam a Balatont is. De ha igazán rá akarok érezni Budapestre és Magyarországra, akkor legszívesebben hosszú sétákat teszek. Férjemmel, Markosszal sokat sétáltunk ebben a városban ahol számos olyan, számunkra kedves nevezetesség van, amelyeket sosem ununk meg újra megnézni, s amelyeket mindig megmutatunk a hozzánk látogatóknak. Ronald Reagan szobra a szép Szabadság téren és George Washington szobra a Városligetben ezek közé tartozik. Mindig örülök, ha azt látom, hogy amerikai és magyar turisták az elnökünket fényképezik, mert arra gondolok, hogy a kapcsolatunk a két ország népéről szól, s hogy a ma itt megbeszélt témák nem csak a politikusokat, tudósokat és diplomatákat érintik, hanem országaink minden állampolgárát. És végső soron ez a diplomáciai kapcsolatok lényege: az emberek közötti együttműködés.

Amerikai Magyar Hírújság /hungary.usembassy.gov

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*