15 millió dollár kártérítés a magyar fiatalok hozzátartózóinak

Peren kívüli egyezség keretében 15 millió dolláros (3,3 milliárd forint) kártérítésben állapodtak meg a kacsahajó-balesetben elhunyt magyar fiatalok hozzátartozói az alperesekkel szerdán. A 18 túlélő pedig kétmillió (446 millió forint) dolláron osztozhat majd.

A philadelphiai szövetségi bíróságon hétfőn kezdődött meg a kártérítési per, amelyet a városban 2010. július 7-én bekövetkezett vízi baleset két magyar áldozatának hozzátartozói indítottak a felelősök ellen. Thomas O’Neill körzeti szövetségi bíró kedden felfüggesztette a tárgyalást, hogy az érintett feleket peren kívüli megállapodásra késztesse – írja a blikk.hu az MTI-re hivatkozva.

 

“A családok nagyon hálásak azért, mert a bíróság elismeri, hogy gyermekeik fontosak voltak, és nem azt érdemelték, hogy haszontalanul haljanak meg” – mondta Robert Mongeluzzi, az áldozatok családjait képviselő ügyvéd. Másik ügyvédjük, Peter Ronai úgy fogalmazott, hogy a családok “nem boldogok, de megkönnyebbültek és várják a hazatérést”.

“A családok kezdettől fogva azt mondták, hogy kötelességük megadni a tiszteletet gyermekeiknek és megtenni minden tőlük telhetőt azért, hogy más gyermekek életét ne veszélyeztessék turistahajókat, uszályokat vagy vontatóhajókat nem biztonságosan üzemeltető cégek” – tette hozzá Ronai.

A philadelphiai Delaware folyón történt tragikus balesetben a kacsahajónak is nevezett, 10 méter hosszú városnéző vízibuszba beleszaladt egy 76 méteres tolóhajó. A két fővel üzemelő kacsahajón 35 utas tartózkodott, köztük egy cserelátogatáson tartózkodó magyar diákcsoport. A műszaki hiba miatt a vízen veszteglő kacsahajó a parttól 45 méterre süllyedt el a sebes mozgású folyóba.

A két fiatal magyar áldozat családja egyaránt beperelte a tolóhajó és a kacsahajó üzemeltetőjét, a K-Sea Transportation és a Ride the Ducks nevű vállalatot, de az alperesek között szerepelt a philadelphiai önkormányzat és mások is. A felperesek ügyvédjei szerint a tragédiát nem pusztán a két hajó kormányosának véletlenszerű hibái okozták, hanem a nem megfelelő kiképzés, biztonsági előírások és felszerelés, amelyek miatt a tulajdonosokat terheli a felelősség.

3,3 milliárd sem hozza vissza a gyermekeinket

– Nincs az a pénz, ami pótolhatná a gyermekeiket – tolmácsolta a szülők szavait a szerdai megállapodást követően Robert Mongeluzzi, a szülők ügyvédje. – Ők már a New York-i repülőtéren vannak, hogy hazatérjenek Magyarországra – folytatta Mongeluzzi, aki szerint a szülők végig abban bíztak, hogy gyermekeik halála után jobban figyelnek majd a biztonságra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*