„Rád is szükség van, hogy jobb legyen a világ!”

Május 8-án ünnepeljük a Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalom világnapját. 1828. május 8-án született Jean Henry Dunant, svájci üzletember, a Vöröskereszt alapítója, aki munkásságáért Béke Nobel-díjat is kapott. A Magyar Vöröskereszt 1881-ben jött létre megalakulását 1882-ben ismerte el a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága és 1921 óta tagja – a ma már 187 országot tömörítő – Vöröskereszt és Vörös Félhold mozgalomnak.

A Vöröskereszt és Vörös Félhold világnap jelentős esemény a humanitárius szervezet életében, mert ekkor emlékezik meg az alapítójáról, Henry Dunantról, de emellett minden évben egy fontos tevékenységére is felhívja a figyelmet. Az IFRC (a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége) idén a fiatal önkéntesek szerepét hangsúlyozza. A mozgalomban több mint 13 millió önkéntes tevékenykedik világszerte, akiknek fele az ifjúság köréből kerül ki.

A világ legfontosabb kihívásainak kapcsán – mint a klímaváltozás, a konfliktusok és az erőszak, az urbanizáció és migráció – a fiatalok világszerte bebizonyítják, hogy részesei szeretnének lenni a megoldásnak. Idejüket, tehetségüket és energiájukat adják. Segítenek a közösségeknek a katasztrófákra való felkészülésben, elősegítik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, és hirdetik a békekultúrát.

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt éves szinten mintegy 20 ezer önkéntest mozgósít Magyarországon. A MIVK szervezésében minden évben számos országos vetélkedőt, köztük az AIDS Prevenciós Versenyt, a Csecsemőgondozási Vetélkedőt, az Elsősegélynyújtó Versenyt rendezi meg. A nyári hónapokban pedig képzett önkénteseik vigyáznak a Balaton partján strandolók egészségére. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt jelmondata: „Rád is szükség van, hogy jobb legyen a világ!”.

Csali Annamária
kommunikációs vezető
Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda

Világnapi videó:

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*