Veszedelmes kalandtúra Ukrajnába utazni Amerika szerint

Veszedelmes kalandtúrával ér fel az amerikai külügyminisztérium szerint, ha valaki Ukrajnában gépkocsival közlekedik.A minisztérium honlapján elrettentő állapotokról tanúskodó jó tanácsok jelentek meg azoknak az amerikaiaknak, akik erre mégis rászánják magukat – írta a Komszomolszkaja Pravda című újság ukrajnai kiadásának internetes változata.

“Ukrajnában, néhány nagyvárost leszámítva, az utak kátyúsak és megvilágítatlanok. Ajánlatos a defenzív vezetési stílus, mivel a helyi gépkocsivezetők tömegével hagyják figyelmen kívül a közlekedési szabályokat. Ahelyett, hogy vezetői tanfolyamot végeznének, gyakran pénzért veszik a jogosítványt, vagy anélkül közlekednek. Gyakran veszélyesen agresszívak és figyelmen kívül hagyják a gyalogosok jogait, még akkor is, ha a gyalogátkelő jól láthatóan jelölve van” – figyelmezteti az amerikai állampolgárokat a minisztérium.


Arra is felhívja az Ukrajnába készülők figyelmét, hogy az ottani autósok szerint tökéletesen elfogadható gépjárművel a járdán közlekedni. “Ha gyalog mennek, ügyeljenek a járdán közlekedő, vagy ott parkoló autósokra. Sok gépkocsi, beleértve a taxikat is, nem felel meg az amerikai biztonsági előírásoknak”.Az amerikai instrukciók nem feledkeznek meg az ukrán közlekedési rendőrökről sem, akiket ha baleset történik “meg kell várni, bármennyi időbe teljen is. A várakozás gyakran több órára is nyúlhat.”

Ha valamelyik amerikainak ezek után még lenne kedve vezetni Ukrajnában, azt a minisztérium arra figyelmezteti, hogy éjszaka ne kószáljon vidéki utakon, ha nagyvárosban van, maradjon is ott. Hogy kitől kell félni az ukrajnai éjszakában az autósnak, azt a washingtoni minisztériumi eligazítás nem mondja meg.

Az utak állapota közel katasztrofális. Ukrajnában a megengedett sebességhatár városon belül 60km/h, míg városon kívül 90km/h, főutakon 110 km/h és autópályákon 130km/h. Az ittas vezetést büntetik- igaz nincs zéró tolerancia -, téli gumi használata pedig télen kötelező. Rendőr, mentő és tűzoltó szükséghelyzetben ellenszolgáltatás nélkül használhatja a gépkocsinkat.  A büntetési tételek igen magasak, a viszont a rend őrei gyakran lefizethetőek – amelyik nem, az plusz bírságot ír fel vesztegetési kísérlet miatt. A rendőrségi ellenőrzések ünnepnapok környékén fokozottabbak. Rengeteg az autófeltörés , így értékeket ne hagyjunk a gépkocsiban!

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*