Öregedő Kína

A kínai metropolis, Sanghaj bejegyzett lakosainak negyede már ma is 60 év feletti, és az évtized közepére további  egymillióval nő majd a számuk.

Sanghajban a 60 év feletti lakosok száma tavaly év végén 3,48 millió fő volt, tehát a 14,2 millió regisztrált városlakó csaknem egynegyede idősnek számít. A városlakók születéskor várható átlagos élettartama jelenleg 82,5 év. Az előrejelzések előre vetítik, hogy a következő években a jelenleginél is rohamosabb ütemben növekszik majd az idősek aránya. Az évtized közepére a városnak több mint 4,3 millió 60 év feletti lakosa lesz, a regisztrált lakosság mintegy 30 százaléka. A 80 évesek vagy annál idősebbek száma 2015-re a 700 ezret közelíti majd. Az elöregedő társadalom Kína-szerte gondot okoz, a problémát az 1979-ben bevezetett, egy gyermeket engedélyező, szigorú családtervezési politika csak tovább mélyítette.

Az ország idős lakosainak száma 2011 végén 185 milliót tett ki, és 2015-re akár a 221 milliót is elérheti. A 16 és 64 év közötti, tehát a munkaképes korú lakosság aránya tavaly 0,1 százalékkal, 74,4 százalékra csökkent a teljes lakosságon belül. A társadalom ilyen mértékű öregedése hosszabb távon rendkívül komoly munkaerőhiányhoz vezethet, ami egyes iparágakban már ma is érezhető probléma.

 

Papp Gabriella

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*