Bujtor István színművész-rendezőre emlékezünk

Bujtor István születésének 70. évfordulója alkalmából emlékeztek Tihanyban és a veszprémi Petőfi Színházban. Tihanyban vasárnap fél tizenkettőkor Nyomozott együtt Ötvös Csöpivel, avagy A pogány Madonna nyomában címmel kezdődött kalandjáték gyerekeknek. Délután négykor a Németh László Művelődési Ház tetőtéri galériájában Bartha Ferenc nyitotta meg a Bujtor István-emlékkiállítást.A tárlaton a színművészről készült portrékat, fotókat, személyes tárgyait, filmjeinek egyes kellékeit mutatták be, így például vitorlázó kalapját vagy a pogány Madonnát. Az emléknap Tihanyban 17 órakor az Elvarázsolt dollár című film vetítésével zárult a művelődési ház színháztermében. Egykori igazgatójára emlékezett a veszprémi Petőfi Színház is: Bujtor 70 címmel pódiumbeszélgetés kezdődött a teátrumban délelőtt. Az intézmény 2009-ben elhunyt direktorára emlékezett felesége, Bujtor Judit, Kern András Kossuth-díjas színművész, valamint Mészáros Géza háromszoros magyar bajnokvitorlázó, egykori versenyzőtársa is.Bujtor István 1942. május 5-én született Budapesten. A közgazdasági egyetem külkereskedelmi szakán 1966-ban szerzett diplomát, de soha sem volt külkereskedő. Már másodéves egyetemistaként részt vett egy próbafelvételen, és megkapta a szívtipró sofőr szerepét Máriássy Félix Karambol című filmjében.Debütálása szakmai és közönségsikert eredményezett, így indult színészi karrierje. 1966-ban lett a győri Kisfaludy Színház tagja, két év múlva a budapesti József Attila Színházhoz szerződött. 1971-től a pécsi színház társulatához tartozott, 1976-tól 1978-ig a Vígszínházban játszott, majd a Mafilmhez szerződött. 1989-ben a székesfehérvári Vörösmarty Színházhoz kötötte a szerződése, 1993-ban a Mahir Film Kft. vezetője lett. 2007 végén öt évre megválasztották a veszprémi Petőfi Színház igazgatójának.

Nem véletlen, hogy e filmek helyszíne a Balaton és környéke, Bujtor “becsempészte” alkotásaiba kedvenc hobbiját, a vitorlázást, amit ő a magyar tengeren űzött. Nem is akárhogyan, hiszen többszörös magyar bajnok volt.
Bujtor István (szül: Frenreisz István, Budapest, 1942. május 5. – Budapest, 2009. szeptember 25.) magyar színművész, filmrendező és forgatókönyvíró. Édesanyja a neves budapesti vendéglős, Gundel Károly egyik lánya volt, akinek első házasságából született féltestvére, Latinovits Zoltán. Édesapja id. Frenreisz István orvos volt, testvére Frenreisz Károly, az ismert rockzenész. Keleti Márton filmrendező tanácsára első filmszerepe idején apai nagyapai dédanyja után a Bujtor nevet vette fel.Bátyja, Latinovits Zoltán mellé temették Balatonszemesen. Síremléke avatásán Németh Miklós volt kormányfő így emlékezett régi barátjára és vitorlástársára: “Lebilincselő személy volt, akiben a tartás, a humor, a kedvesség és az irónia egészen bámulatos harmóniává érett”. Ma Bujtor István nevét viseli a Tihanyi Szabadtéri Színpad, a veszprémi színházban minden évben Bujtor – emlékgyűrűt adnak át.
Három éve kiváló orvosok küzdöttek az életéért, miután keringése összeomlott, majd kómába esett. Hiába próbálták rehabilitációját Budapesten folytatni, a kiváló színész, renező életét vesztette.

Tamás István

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.