A kazah látogatás a keleti nyitás politikájának újabb sikere

A keleti nyitás újabb jelentős sikerének tekinti Orbán Viktor miniszterelnök az általa vezetett magyar kormányzati-üzleti delegáció pénteken zárult, kétnapos kazahsztáni látogatását.Programjának végén a kormányfő találkozott Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel, akivel a két ország közötti hosszú távú stratégiai együttműködésben állapodtak meg.

Kazahsztáni útjának utolsó programjáról, a Nazarbajev elnökkel folytatott – eredetileg félórásra tervezett, ám végül több mint egyórás – megbeszéléséről szóvivője, Szijjártó Péter tájékoztatta az MTI-t, közölve, hogy a két vezető megállapodott a két ország közötti hosszú távú stratégiai együttműködésben.

“A mostani látogatás a keleti nyitás politikájának újabb jelentős sikere, mert egy feltörekvő, a következő évtized egyik vezető gazdasági erejével sikerült stratégiai mélységű együttműködést kialakítani” – értékelte a kazah vizitet az MTI-nek Orbán Viktor az Asztanából hazafelé tartó repülőn.

Kazahsztáni útjának utolsó programjáról, a Nurszultan Nazarbajev elnökkel folytatott – eredetileg félórásra tervezett, ám végül több mint egyórás – megbeszéléséről szóvivője, Szijjártó Péter tájékoztatta az MTI-t, közölve, hogy a két vezető megállapodott a két ország közötti hosszú távú stratégiai együttműködésben.

Megállapították, hogy a két állam szoros baráti viszonyban áll egymással, és egyetértettek: “itt az ideje annak, hogy a stratégiai szövetséget a gazdasági együttműködés konkrétumaira fordítsák le”. Különösen az energiaszektor, az építőipar, a mezőgazdaság és az egészségügy területén kínálkozik lehetőség a széles körű együttműködésre – ismertette Szijjártó Péter.

Több célkitűzésben is megállapodtak – folytatta -, így kazah-magyar vegyesvállalatok alapításában, gazdaságfejlesztési alap létrehozásában és a pénzügyi együttműködés elmélyítésében. Az együttműködés konkrétumainak véglegesítésére a kazah-magyar kormányközi gazdasági vegyesbizottságot jelölték ki, de nagy szerepe lesz ebben Karim Maszimov kazah miniszterelnök budapesti látogatásának is – közölte a szóvivő.

 

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*