A kínai Titanic

Kínában az éppen 100 éve szerencsétlenül járt szupergőzös, a Titanic modernizált, „elsüllyeszthetetlen” mását akarja megépíttetni egy ausztrál milliárdos. Clive Palmer szerint a Titanic II „a fényűzés netovábbja” lesz.

Egy történészekkel kiegészített komoly tervezőcsapat meg is kezdte már a munkát – közölte Palmer, aki Blue Star Line Pty. Ltd. néven vadonatúj céget hívott életre egy egész óceánjáró-flotta működtetésére.
„Ugyanolyan fényűző lesz, mint az eredeti Titanic, de természetesen a 21. század legmodernebb technikájával, a legjobb navigációs és biztonsági rendszerekkel szereljük fel” – mondta a milliárdos.

A Titanic II. minden kis részletében a belfasti hajógyárban készült eredeti luxusgőzöst fogja utánozni, csak a vízvonal alatt lesz más – hogy elkerüljék a száz évvel ezelőttihez hasonló katasztrófát – no és persze a meghajtás és a navigáció inkább űrkorszaki lesz mint földi. Minden, még a “híd” is a régi hajót fogja másolni, a mai technika rejtve lesz “első pillantásra”. A CSC Jinling kínai hajógyárban készülő Titanic II a tervek szerint 2016-ban teszi meg első útját Angliából New Yorkba; Palmer elképzelése szerint a fényűzésben felülmúlhatatlan óceánjárót a kínai haditengerészet kísérné. Az eredetihez hasonlóan a modern Titanic is 270 méter hosszú, 53 méter magas és 40 ezer tonnás lenne, kilenc fedélzettel és 840 kabinnal.

Papp Gabriella

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*