Újabb válság jöhet Európában

Az Unió gazdasági téren „légtornászmutatványra készül”, az Egyesült Államoknak a munkanélküliség ellen kell komoly harcot vívnia, Kína pedig gazdasága átalakításával birkózik majd a második negyedévben – jósolja a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank.

Az elmúlt két negyedévben a világ jegybankjai a piaci beavatkozás területén elmentek a végletekig. Most visszahúzódóban vannak, hiszen „sikerült” a gazdaságot stabilizálni, sőt az USA esetében még növekedésbe is fordítani. A monetáris politikai intézkedések szokás szerint némi késéssel terülnek szét a gazdaságban, ezért a következő egy vagy két negyedévben fog eldőlni, milyen reakciót vált ki az ösztönzés a gazdaságból. Minden esély megvan arra, hogy a második és talán a harmadik negyedév – legalábbis Európában és az USA-ban – furcsa módon a viszonylag pozitív gazdasági lendület és az aggasztó hosszú távú kilátások együttállását hozza – véli Steen Jakobsen, a Saxo Bank szakértője.

A dán székhelyű bank szerint az idei második negyedévben valahogy reagálni kell a sorozatban elkövetett súlyos politikai hibákra, amelyek abból adódtak, hogy minden helyzetre pénznyomtatás volt a válasz. Az első negyedévben az Európai Központi Bank példátlan huszárvágással három évre ezermilliárd euró összegű likviditást teremtett. Ezzel sikerült megállítani az államkötvényhozamok emelkedését, miközben az uniós politikusoknak mindössze egy „idétlen fiskális paktumot” sikerült összeeszkábálniuk – fogalmaz Jakobsen. A piac örömmel vette az ölébe hulló likviditást, és a világ részvénypiacai az első negyedévben megiramodtak. Kína egyértelműen valamilyen leszállásra készül, míg az USA-ban a növekedés az átlagon felüli teljesítmény dacára is akadozó sebességű.

A második negyedév „a nagy légtornászmutatvány” ideje lesz – véli a Saxo Bank szakértője. Az EU-ban a felszínen minden simának tűnik, csakhogy a spanyol kormány már előre bejelentette, hogy nem fogja az új EU költségvetési paktum követelményeit teljesíteni. A költségvetés kiegyensúlyozásának szociális költségei egyszerűen túl magasak, a „kétsebességes” Európa gondolata sohasem volt még ennyire látható. Az EU Portugália kiugrását még képes kezelni, de Spanyolország túl nagy ahhoz, hogy elbukjon. Németországban pedig minden olyan kezdeményezés az alkotmánybíróság elé kerül, amely az ország unióval szemben vállalt kötelezettségeinek bővítésére tesz kísérletet.

Az Európai Monetáris Unió akadályversenyében a következő állomás az a június-júliusi időkeret, amely a tagállamok parlamentjei számára az Európai Stabilitási Mechanizmus törvénybe iktatásához nyitva áll. Ez már nem csupán olyan tüneti kezelés, mint a pénznyomtatás, ez a történet „mérlegbe állított”, az unió összetartása érdekében valóban felajánlott pénzösszegekről szól. A Saxo Bank Európában változatlanul újabb válságra számít, csak az időzítés kérdéses. E tekintetben nagyot nyom a latba a francia elnökválasztás, attól függetlenül, ki lesz végül a befutó. Veszélyes játék lesz ez a légtornász mutatvány – jegyzi meg Jakobsen.

Ázsia a második negyedévben fontos kísérlet terepe lesz, itt Kína a kritikus kérdés. Az ország mára – legalább a szavak szintjén – felvette a kesztyűt, és bejelentette: át kell alakítani a gazdaságot. Hamarosan eldől, képes lesz-e bejelentett szándéka szerint felfuttatni a fogyasztást, csökkenteni a túlzott beruházást, és mindezek mellett mindent összevetve megmaradni a növekedési pályán. Az Egyesült Államokban az első negyedévben erőt gyűjtött a fellendülés, most az amerikai gazdaságnak bizonyítania kell, elsősorban a munkahelyteremtés frontján.

Összefoglalva, a Saxo Bank következő negyedévre vonatkozó kilátásai vérmesnek is nevezhetők. A jegybankok egyetlen politikai eszköze, a bankóprés ismételt beindítása ugyan elkerülhetetlennek látszik, de nem a második negyedévben. Ha még messzebbre tekintünk, akkor azonban már azt látjuk, hogy a fizetésképtelenség problémájának kezelése során elkövetett sorozatos politikai baklövések, a súlyosbodó szociális és geopolitikai feszültségek akár pattanásig feszíthetik a húrt. E kötéltánc közben egyes, rendkívül fontos jelek az egyensúly helyreállítására utalnak. Az első negyedévre és akár 2012 egészére nézve hatalmas monetáris változás lehet, hogy a Bank of Japan inflációs célt vezetett be.

A távol-keleti szigetország ezzel 30 év óta először fogadta el, hogy infláció márpedig létezik. Kérdés azonban, hogy sikerül-e az inflációt feljebb srófolni. Amennyiben igen, az erős jen korszaka lezárul, és ez a Nikkei, valamint általában a globális növekedés szempontjából kimondottan örvendetes lenne. Az USA növekedése ugyanennek a történetnek a második fejezete, mert a Saxo Bank szerint a munkanélküliség – Ben Bernanke feltételezésével ellentétben – nem ciklikus, hanem strukturális. Ez pedig azt jelenti, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek előbb vagy utóbb kamatot kell emelnie. Márpedig az általunk vizsgált összes tényező strukturális munkanélküliségre utal – teszi hozzá Steen Jakobsen, a Saxo Bank szakértője.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*