Hírfogyasztási forradalom Amerikában

A hírfogyasztási forradalom már évek óta tart, de az okostelefonok és főleg a tabletek terjedésével erőteljesen gyorsul a folyamat. A washingtoni PEW Research Center tanulmánya számol be arról, hogy mostanra az amerikai felnőttek 44 százaléka már okostelefont használ és 18 százaléknak van valamilyen tabletje, leginkább iPad, vagy Kindle Fire – számolt be róla Martin-Kovács Miklós a Gazdasági Rádió chicagoi tudósítója.

.

Ezek az eszközök a korábbiakhoz képest növelik a hírfogyasztási étvágyat és azt kiválóan mutatják a látogatottsági adatok. A kutatók tehát hangsúlyozzák, hogy nem a hír üzletág termékei vannak válságban, hanem a hírdetési bevételek. Tavaly például az amerikai online hírdetési bevételek 68 százalékán öt nagy cég osztozott: a Google, a Facebook, a Microsoft, a Yahoo és az AOL. Egyikük sem alapvetően hírtermelő, bár a szolgáltatásukban a híreknek is fontos a szerepük. Ami a főtevékenységként híreket termelő cégeket, azon belül is a hírdetési bevételek nagy veszteseit, az újságokat illeti, az USA-ban 1350 kiadványból 150 vezetett be on-line előfizetést és bár egyre bővül ez a kör, de sokaknak még mindig nem világos, hogy képesek lesznek-e kitermelni a túléléshez szükséges bevételeket.

Egy kiemelkedő üzleti siker a New York Times, amely pár hónap alatt 400 ezer on-line előfizetővel bővítette eredetileg 1 millió egyszázezres előfizetői táborát, nekik bejött a nagy ugrás a fizetéses tartalomszolgáltatás világába. Ebben viszont, mint a PEW tanulmány megállapítja, igen fontos szerepük van az újhullámos digitális eszközöknek, amelyek a jelek szerint sokkal inkább alkalmasak arra, hogy tartalomböngészésre csábítsák az embereket, mint az asztali, vagy akár a notebook konfigurációk. Ráadásul ebben a piaci szegmensben további új termékek megjelenése várható.

OrientPress Hírügynökség

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*