Gyorsul a magyar emigráció

A 2011-es munkaerő-piaci nyitás után egy év alatt 57 százalékkal nőtt az Ausztriában – legálisan – dolgozó magyarok száma, így március végén meghaladta a 44 ezret. A magyarok főleg Burgenlandba, Bécsbe és Alsó-Ausztriába ingáznak. A kivándorlási láz másutt is erősödik, tavaly csak a harmadik negyedévben ötezer adószámot adtak ki Nagy-Britanniában magyaroknak, írja a privatbankar.hu

„A magyarok kihasználják a keleti nyitást” – ezzel a címmel ír a Kurier című osztrák lap, arra célozva, hogy 2011. május 1-jétől a két utolsó EU-s ország, Ausztria és Németország is korlátozások nélkül megnyitotta a határait a kelet-európai EU-országok előtt. (Nyolc, 2004 májusában csatlakozott államról van szó, ezek Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia.) A magyarok főleg Burgenlandba, Alsó-Ausztriába és Bécsbe járnak ingázni, és az idegenforgalomban vagy az építőiparban találnak munkát.

Több magyar, mint cseh, szlovák és szlovén összesen

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

A lap által idézett foglalkoztatási statisztikák szerint 2011. március végén még csak 28 219, egy évvel később már 44 278, tehát majdnem 57 százalékkal több magyar dolgozott Ausztriában. A 16 059 fős magyar növekmény több mint a fele annak a 35 ezernek, amely a „nyolcakból” összesen érkezett, és több mint a cseh, szlovák és szlovén többlet összesen.

A nyolcakból egyébként 108 ezren dolgoztak márciusban az alpesi országban. A lap azt is feltűnőnek tartja, hogy a tél során a magyarok munkavállalási kedve nőtt, míg a többi szóban forgó országból stagnált az érdeklődés.

Az IHS kutatóintézet munkaerő-piaci szakembere, Helmut Hofer a lap szerint ezt a magyarországi „nehéz gazdasági helyzetre” vezeti vissza, de szezonális okai is lehetne. A szakember úgy véli, a keleti nyitás pont jókor jött, amikor az osztrák munkaerőpiac könnyedén fel tudta szívni a kínálati többletet. Szerinte az új munkavállalók nem szorítottak ki másokat, inkább sok korábbi feketemunkás legalizálása történhetett meg.

Munkavállaló-dömping már van, agyelszívás még kellene

Egy tanulmány szerint az osztrák idegenforgalomban dolgozó 16 ezer új kelet-európai munkavállaló ellenére a helyieknek is jutott még babér: 2700 új munkahely jutott osztrák állampolgároknak. „Egy csúcsszakács sem lehet meg konyhai kisegítők nélkül” – jegyezte meg egy idegenforgalmi szakember.

Az egyes gazdasági ágazatokban panaszolt szakemberhiány mégsem enyhült Ausztriában, ezért egyes ágazatokban, főleg az iparban és a számítástechnikában a román, bolgár munkavállalók előtti nyitást szorgalmazzák. Sőt az EU-n kívülről is könnyítenék a munkavállalást. Az építőiparban viszont azért panaszkodnak, mert a magyar munkavállalók munkaadói, sokszor törvénytelen eszközökkel, lenyomják a béreket, munkaerődömping fenyeget.

Nagy-Britanniába évi 10-15 ezer magyar megy?

A brit munka- és nyugdíjügyi hatóság, a DWP statisztikája azt tartalmazza negyedéves bontásban is, hogy az egyes főbb országok állampolgárai közül hányan kértek szociális biztosítási számot (NINO, National Insurance Number, egyfajta adókártya), amelyre a munkavállaláshoz szükség van. Az egyik, szöveges jelentésből az derül ki, hogy a 2010/2011-es pénzügyi évben (2010. április 1-től 2011. március 31-ig) 15 650 magyar állampolgár tett így, ami 36 százalékos növekedés az előző pénzügyi évhez képest.

Kitántorgott 89 910 fő, de hány jöhetett vissza?

Összesen évi 10-15 ezer magyar állampolgár kért mostanában adószámot a szigetországban, 2002 elejétől pedig, egy negyedév híján tíz év alatt 89 910 fő. Hogy ezek közül hányan maradtak, hányan tértek haza, hányan távoztak harmadik országba, hányan dolgoznak kint feketén vagy tanulnak fehéren, ezekből a statisztikákból nem derül ki.

A munkaügyi statisztikák mindenesetre jóval frissebbek és kevésbé hiányosak, mint az Eurostat és az OECD lakoságszámai. A külföldi munkavállalók mindenesetre szinte biztosan adóbevétel-kiesést eredményeznek itthon.A brit népességstatisztikákban 2011 júniusi adatok szerint 42 ezer magyarországi születésű és 41 ezer magyar állampolgárságú lakos szerepel. Hogy ebben milyen státuszú munkavállalók foglaltatnak benne, az ideiglenes lakhellyel és hivatalos munkával rendelkező személyek is benne vannak-e, nem tudni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*